Ontwikkeling van een in vitro keloïd-model

mm
Redactie
Redactioneel,
11 maart 2020

Onderzoeker Grace Limandjaja onderzocht de verschillen tussen keloïden en normaal weefsel en gebruikte cellen uit het keloïd-weefsel om een natuurgetrouw in vitro keloïd-kweekmodel te ontwikkelen. Het doel daarvan is meer inzicht te krijgen in de oorzaken van keloïd-vorming.

Keloïden zijn abnormale littekens, die al na een kleine verwonding of ontsteking kunnen ontstaan. Ze worden gekenmerkt door hun invasieve, buitensporige groei voorbij de grenzen van de oorspronkelijke wond. Keloïden zijn moeilijk te behandelen en ontstaan vaak opnieuw als ze operatief zijn verwijderd.

Ook in opperhuid

Uit het onderzoek naar de huidbiopten bleek dat keloïden zich deels gedragen als hele jonge littekens (drie tot vijf weken oud) die niet verder uitrijpen. Ook bleken afwijkingen in de keloïd-cellen niet beperkt tot de lederhuid zoals vaak wordt gedacht, maar ook duidelijk aanwezig te zijn in de opperhuid.

(Foto: iStock)

Keloïd-kweekmodel

De keloïd-kweekmodellen toonden bepaalde keloïd-achtige kenmerken zoals toegenomen samentrekking en afwijkende expressie van bindweefseleiwitten. Momenteel bevat het keloïd-model alleen nog opper- en lederhuidcellen, maar de huid bevat nog vele andere celsoorten. Hun bijdrage aan keloïd-vorming kan nu relatief makkelijk worden onderzocht door ze stapsgewijs toe te voegen aan het keloïd-kweekmodel. Zo kan het model de oorzaken van keloïd-vorming helpen ontrafelen, en zal het uiteindelijk een alternatief kunnen zijn voor dierproeven.


Klik hier om het volledige proefschrift te lezen

Bron: Amsterdam UMC
,
Deel dit artikel