‘Ook buiten het ziekenhuis kun je als arts van waarde zijn’

mm
Vanessa Cruz
Redactioneel,
20 april 2022

Hij vraagt zich nog geregeld af hoe het met zijn patiënten van vroeger gaat. En denkt met plezier terug aan zijn oud-collega met wie hij als internist-infectioloog in het UMC Utrecht jarenlang een kamer deelde. Toch mist Joop Arends het dokter-zijn niet. “Nu ik fulltime zorgondernemer ben, is mijn kwaliteit van leven beter geworden.”

Joop Arends is medeoprichter en -eigenaar van stichting Happi App. Deze app geeft onder andere hiv-, huid-, en leverpatiënten eenvoudig inzicht in hun medische gegevens, medicijngebruik, en lichamelijke en geestelijke gezondheid. “Het was nooit een doel op zich om ondernemer te worden, maar het resultaat van mijn ambitie om de zorg voor patiënten beter te maken”, vertelt Arends.

Zorgondernemer Joop Arends

Nieuwe dingen leren

“Het is heel geleidelijk gegaan. Eerst besteed je er een paar uurtjes aan in je vrije tijd. Dat wordt een dag, twee dagen, en uiteindelijk besluit je dan om je fulltime op je bedrijf te richten. Daarbij speelde bij mij de vraag waar meer veertigers mee rondlopen: vind ik mijn werk nog leuk, wil ik dit de komende jaren blijven doen? Ik wilde vooral nieuwe dingen leren los van het ziekenhuis, de witte jas paste mij eigenlijk niet meer. Uiteindelijk was het mijn vrouw die zei: ‘Als je het nu niet doet, doe je het nooit meer en daar krijg je dan vast spijt van.’”

“Ons doel was om met name hiv-patiënten handvatten en vertrouwen te geven om met hun ziekte om te gaan”

Doorontwikkeling

Het begon voor Arends en zijn collega internist-infectioloog Guido van den Berk met het organiseren van het eerste Nederlandse HIV Innovatie Symposium. Die bijeenkomst inspireerde tot een denktank-avond met hiv-patiënten in het UMC Utrecht. Er bleek een grote behoefte te zijn aan meer digitale mogelijkheden in het contact met de dokter en meer begeleiding. Arends: “Toen ontstond het idee om met een app de communicatie tussen patiënt en ziekenhuis te verbeteren. Ons doel was om met name hiv-patiënten handvatten en vooral vertrouwen te geven om met hun ziekte om te gaan.” Later werd ook dermatoloog Patrick Kemperman betrokken om de app door te ontwikkelen voor huidpatiënten, en internist-hematoloog Evert-Jan de Kruijf voor het hematologie-gedeelte. Ook gastro-enteroloog en hepatoloog Ger Koek werd erbij betrokken, voor de lever-app voor patiënten met een vetleverziekte. Omdat Arends de app ook voor patiënten buiten het UMC Utrecht en zelfs buiten de landsgrenzen wilde ontwikkelen, besloten hij een stichting op te richten en zelf in de app te investeren.

“Ik heb ondervonden dat ik beter gedij als ik proactiever kan werken, als ik meer autonomie heb en zelf de touwtjes in handen heb”

Competenties

Het was voor Arends geen makkelijke beslissing om fulltime zorgondernemer te worden, vooral omdat hij dan de langdurige behandelrelatie met zijn patiënten zou moeten loslaten. Toch heeft deze stap in zijn loopbaan hem veel opgeleverd: ‘Mijn kwaliteit van leven is beter geworden. Als arts werk je vrij reactief, je handelt op basis van de patiënten die je in je spreekkamer krijgt, en telefoontjes en e-mails die je moet beantwoorden. Maar ik heb ondervonden dat ik beter gedij als ik proactiever kan werken, als ik meer autonomie heb en zelf de touwtjes in handen heb.’ Arends is zich ook bewuster geworden van zijn competenties en de waarde daarvan buiten het ziekenhuis. ‘Als ondernemer werk je veel samen met andere bedrijven en professionals zoals juristen, economen, ontwerpers, ingenieurs, marketeers. Hierdoor werd voor mij duidelijker wat ik goed kan en wat me minder ligt. Zo is marketing niet mijn ding maar projectmanagement weer wel. Juist door buiten het stramien van het ziekenhuis met zorg bezig te zijn en van anderen te leren, ontdekte ik dat je ook buiten het ziekenhuis als arts van waarde kan zijn.’  

“Door alvast goed na te denken over wat ik zou gaan doen als het geen succes zou worden, maakte ik het concreet”

Planmatige aanpak

Voor artsen die overwegen de stap naar het ondernemerschap te zetten, heeft Arends nog wel een paar tips. Zijn voornaamste advies is om het niet alleen te doen, en vooral veel met mensen te praten die hetzelfde meemaken. Artsen die naast hun werkzaamheden in het ziekenhuis nevenactiviteiten uitvoeren, doen er goed aan de arbeidsvoorwaarden erop na te slaan, want de meeste werkgevers hebben hier regels voor opgesteld. Daarnaast adviseert Arends een planmatige aanpak: “Toen ik eenmaal besloot om me volledig op de Happi App te richten, heb ik twee dingen gedaan: ik heb uitgezocht hoeveel spaargeld ik nodig had om op basis daarvan een afgesproken periode van anderhalf jaar aan dit avontuur te gaan werken, en ik heb een back-up plan gemaakt. Door alvast goed na te denken over wat ik zou gaan doen als het geen succes zou worden, maakte ik het concreet. Ik kan bijvoorbeeld altijd nog voor de farmaceutische industrie, GGD of Artsen zonder Grenzen gaan werken. Daardoor heb ik meer vertrouwen gekregen en durfde ik uiteindelijk ook de definitieve stap buiten het ziekenhuis te zetten.”

“Mijn ervaring is dat ondernemen in de zorg geen doel is op zich, maar voortkomt uit een passie, gedrevenheid en zoektocht naar nieuwe dingen”

Verrijking

Het back-up plan blijft voorlopig nog in een la liggen, want inmiddels zijn de anderhalf jaar voorbij en is de onderneming aan het groeien. Zo ligt er een uitbreiding met twee patiëntgroepen in het verschiet en krijgt de stichting financiering van de Rabobank. Maar dat wil niet zeggen dat Arends en zijn team geen tegenslagen hebben gehad. Dat brengt hem tot een laatste advies: “Doe het niet omdat je denkt dat je er financieel beter van wordt. Mijn ervaring is dat ondernemen in de zorg geen doel is op zich, maar voortkomt uit een passie, gedrevenheid en zoektocht naar nieuwe dingen. En dat is wat het leven werkelijk verrijkt.”

Referenties:
Meer over de Happi-app
Meer over het team achter Happi App

, , ,
Deel dit artikel