‘Ook buiten het ziekenhuis kun je als arts van waarde zijn’

mm
Vanessa Cruz
Redactioneel,
20 april 2022

Hij vraagt zich nog geregeld af hoe het met zijn patiënten van vroeger gaat. En denkt met plezier terug aan zijn oud-collega met wie hij als internist-infectioloog in het UMC Utrecht jarenlang een kamer deelde. Toch mist Joop Arends het dokter-zijn niet. “Nu ik fulltime zorgondernemer ben, is mijn kwaliteit van leven beter geworden.”

Joop Arends is medeoprichter en -eigenaar van stichting Happi App. Deze app geeft onder andere hiv-, huid-, en leverpatiënten eenvoudig inzicht in hun medische gegevens, medicijngebruik, en lichamelijke en geestelijke gezondheid. “Het was nooit een doel op zich om ondernemer te worden, maar het resultaat van mijn ambitie om de zorg voor patiënten beter te maken”, vertelt Arends.

Zorgondernemer Joop Arends

Nieuwe dingen leren

“Het is heel geleidelijk gegaan. Eerst besteed je er een paar uurtjes aan in je vrije tijd. Dat wordt een dag, twee dagen, en uiteindelijk besluit je dan om je fulltime op je bedrijf te richten. Daarbij speelde bij mij de vraag waar meer veertigers mee rondlopen: vind ik mijn werk nog leuk, wil ik dit de komende jaren blijven doen? Ik wilde vooral nieuwe dingen leren los van het ziekenhuis, de witte jas paste mij eigenlijk niet meer. Uiteindelijk was het mijn vrouw die zei: ‘Als je het nu niet doet, doe je het nooit meer en daar krijg je dan vast spijt van.’”

“Ons doel was om met name hiv-patiënten handvatten en vertrouwen te geven om met hun ziekte om te gaan”

Doorontwikkeling

Het begon voor Arends en zijn collega internist-infectioloog Guido van den Berk met het organiseren van het eerste Nederl

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel