DOQ

Ook vrouwen krijgen slaapapneu, maar anders

Vrouwen kunnen, net als mannen, last hebben van slaapapneu. Bij postmenopauzale vrouwen is de prevalentie vrijwel gelijk aan die bij even oude mannen. Omdat de klassieke klachten van slaapapneu bij vrouwen verschillen van die van mannen, denkt echter niet iedere arts meteen aan deze slaapziekte.

“Natuurlijk komen klachten van slaapapneu, zoals snurken, ademstops, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en niet uitgerust ontwaken bij mannen en vrouwen voor”, zegt Lisette Venekamp, longarts-somnoloog en medisch directeur bij het Nederlands Slaap Instituut. “Bij vrouwen uit de ziekte zich echter ook met andere klachten, zoals stemmingsstoornissen, klachten van burn-out, rusteloze benen en nachtmerries”, vervolgt ze. Soms verschillen klachten nog subtieler: “Bij mannen uit vermoeidheid zich in slaperigheid terwijl vrouwen zich vaker algemeen vermoeid voelen. Het zijn de hierboven genoemde klachten die het belletje van slaapapneu bij vrouwen moeten laten rinkelen.”  

“Omdat vrouwen meer last van arousals hebben krijgen ze eerder en meer klachten van slaapapneu dan mannen”

longarts-somnoloog Lisette Venekamp

Hypopneu

Diagnostiek in een slaap(poli)kliniek brengt ook verschillen tussen vrouwen en mannen aan het licht. “We zien dat vrouwen eerder en meer last hebben van respiratory effort related arousals (kortdurende ontwakingen). Zodra je luchtweg vernauwt, kost het ademhalen meer moeite en die moeite leidt bij vrouwen tot een eerdere verstoring van de slaap. We zien deze arousals terug op het slaap-EEG. Ze treden al op voordat de luchtweg helemaal sluit; er is dan nog sprake van hypopneu. Omdat vrouwen meer last van arousals hebben, ook als hun luchtweg nog niet helemaal gesloten is, krijgen ze eerder en meer klachten van slaapapneu dan mannen.”

Zelfs bij een milde vorm van slaapapneu, waarbij er nog maar weinig ademstops optreden, worden de klachten die een vrouw heeft meestal toch door de ziekte veroorzaakt. Hun Apneu Hypopneu Index of AHI is dan nog laag. Dat wordt niet door iedere arts onderkend, meent Venekamp. “Soms worden mensen terugverwezen naar de huisarts omdat hun AHI van bijvoorbeeld 6 volgens hun specialist onmogelijk de ernst van de vele klachten kan verklaren. Dat is jammer, want je laat dan de kans liggen om deze vrouwen een goede behandeling te bieden.”

Een proefbehandeling van slaapapneu is bij vrouwen bij uitstek een manier om de diagnose definitief te bevestigen of uit te sluiten. “Als de klachten na twee maanden proefbehandeling nog steeds niet verbeteren, dan mag je ervan uitgaan dat de apneu niet de oorzaak is”, zegt Venekamp. “Als de klachten wel verbeteren, dan is de oorzaak, ondanks de lage AHI, dus toch de slaapapneu.”

“We weten nog te weinig over de verschillen tussen mannen en vrouwen over het cardiovasculaire risico door slaapapneu”

Hart- en Vaatziekten

Slaapapneu wordt al jaren gezien als een risicofactor voor hart- en vaatziekten en daarom belangrijk om te behandelen. De bewijslast van de noodzaak om slaapapneu te behandelen alleen vanwege het cardiovasculair risico is echter laag, vertelt Venekamp: “Het wordt steeds duidelijker dat er verschillende fenotypen van slaapapneu zijn, en waarschijnlijk zijn er subgroepen van patiënten die daadwerkelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mannen en vrouwen met insomnie als belangrijkste klacht of mensen bij wie vaak sprake is van nachtelijke desaturatie.” Het is dan logisch te denken dat vrouwen, die eerder wakker worden nog voor er van apneu sprake is, minder last hebben van nachtelijke desaturatie. Of ze hierdoor een minder of niet verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben is niet bekend. “We weten nog te weinig van de verschillen tussen mannen en vrouwen over het cardiovasculaire risico door slaapapneu.”

De belangrijkste boodschap die Venekamp mee wil geven is dat slaapapneu bij vrouwen, naast de klassieke klachten, ook minder bekende klachten veroorzaakt die ook al ernstig kunnen zijn bij een nog lage AHI. “Het zou echt zonde zijn als we vrouwen ten onrechte zonder de diagnose slaapapneu weer naar huis sturen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”