DOQ

Ook vrouwen krijgen slaapapneu, maar anders

Vrouwen kunnen, net als mannen, last hebben van slaapapneu. Bij postmenopauzale vrouwen is de prevalentie vrijwel gelijk aan die bij even oude mannen. Omdat de klassieke klachten van slaapapneu bij vrouwen verschillen van die van mannen, denkt echter niet iedere arts meteen aan deze slaapziekte.

“Natuurlijk komen klachten van slaapapneu, zoals snurken, ademstops, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en niet uitgerust ontwaken bij mannen en vrouwen voor”, zegt Lisette Venekamp, longarts-somnoloog en medisch directeur bij het Nederlands Slaap Instituut. “Bij vrouwen uit de ziekte zich echter ook met andere klachten, zoals stemmingsstoornissen, klachten van burn-out, rusteloze benen en nachtmerries”, vervolgt ze. Soms verschillen klachten nog subtieler: “Bij mannen uit vermoeidheid zich in slaperigheid terwijl vrouwen zich vaker algemeen vermoeid voelen. Het zijn de hierboven genoemde klachten die het belletje van slaapapneu bij vrouwen moeten laten rinkelen.”  

“Omdat vrouwen meer last van arousals hebben krijgen ze eerder en meer klachten van slaapapneu dan mannen”

longarts-somnoloog Lisette Venekamp

Hypopneu

Diagnostiek in een slaap(poli)kliniek brengt ook verschillen tussen vrouwen en mannen aan het licht. “We zien dat vrouwen eerder en meer last hebben van respiratory effort related arousals (kortdurende ontwakingen). Zodra je luchtweg vernauwt, kost het ademhalen meer moeite en die moeite leidt bij vrouwen tot een eerdere verstoring van de slaap. We zien deze arousals terug op het slaap-EEG. Ze treden al op voordat de luchtweg helemaal sluit; er is dan nog sprake van hypopneu. Omdat vrouwen meer last van arousals hebben, ook als hun luchtweg nog niet helemaal gesloten is, krijgen ze eerder en meer klachten van slaapapneu dan mannen.”

Zelfs bij een milde vorm van slaapapneu, waarbij er nog maar weinig ademstops optreden, worden de klachten die een vrouw heeft meestal toch door de ziekte veroorzaakt. Hun Apneu Hypopneu Index of AHI is dan nog laag. Dat wordt niet door iedere arts onderkend, meent Venekamp. “Soms worden mensen terugverwezen naar de huisarts omdat hun AHI van bijvoorbeeld 6 volgens hun specialist onmogelijk de ernst van de vele klachten kan verklaren. Dat is jammer, want je laat dan de kans liggen om deze vrouwen een goede behandeling te bieden.”

Een proefbehandeling van slaapapneu is bij vrouwen bij uitstek een manier om de diagnose definitief te bevestigen of uit te sluiten. “Als de klachten na twee maanden proefbehandeling nog steeds niet verbeteren, dan mag je ervan uitgaan dat de apneu niet de oorzaak is”, zegt Venekamp. “Als de klachten wel verbeteren, dan is de oorzaak, ondanks de lage AHI, dus toch de slaapapneu.”

“We weten nog te weinig over de verschillen tussen mannen en vrouwen over het cardiovasculaire risico door slaapapneu”

Hart- en Vaatziekten

Slaapapneu wordt al jaren gezien als een risicofactor voor hart- en vaatziekten en daarom belangrijk om te behandelen. De bewijslast van de noodzaak om slaapapneu te behandelen alleen vanwege het cardiovasculair risico is echter laag, vertelt Venekamp: “Het wordt steeds duidelijker dat er verschillende fenotypen van slaapapneu zijn, en waarschijnlijk zijn er subgroepen van patiënten die daadwerkelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mannen en vrouwen met insomnie als belangrijkste klacht of mensen bij wie vaak sprake is van nachtelijke desaturatie.” Het is dan logisch te denken dat vrouwen, die eerder wakker worden nog voor er van apneu sprake is, minder last hebben van nachtelijke desaturatie. Of ze hierdoor een minder of niet verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben is niet bekend. “We weten nog te weinig van de verschillen tussen mannen en vrouwen over het cardiovasculaire risico door slaapapneu.”

De belangrijkste boodschap die Venekamp mee wil geven is dat slaapapneu bij vrouwen, naast de klassieke klachten, ook minder bekende klachten veroorzaakt die ook al ernstig kunnen zijn bij een nog lage AHI. “Het zou echt zonde zijn als we vrouwen ten onrechte zonder de diagnose slaapapneu weer naar huis sturen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”