Oplaaddosis IV salbutamol bij ernstig acuut astma niet zinvol

mm
Kees Vermeer
Redactioneel,
12 oktober 2022

Een oplaaddosis IV salbutamol bij kinderen met ernstig acuut astma op een kinder-IC (PICU) heeft geen klinisch voordeel. Dat blijkt uit een gerandomiseerde multicenter studie vanuit SKIC, het Nederlandse PICU onderzoeksnetwerk.
Het optimale dosisregime voor intraveneuze behandeling van kinderen met ernstig acuut astma staat nog steeds ter discussie. Richtlijnen voor de behandeling van astma bij kinderen worstelen dan ook met een evidence based benadering voor ernstig acuut astma. De initiële stappen zijn nu zuurstofsuppletie en herhaaldelijke toediening van inhalatie β2-agonisten en systemische steroïden. Tijdens een episode van ernstig acuut astma is de afgifte van geïnhaleerde medicatie onvoorspelbaar vanwege ernstige luchtwegobstructie.

Opzet studie

In de studie is de werkzaamheid onderzocht van een oplaaddosis IV salbutamol bij kinderen met ernstig acuut astma die zijn opgenomen op een kinder-IC. Deze gerandomiseerde trial is gedaan in vier kinderziekenhuizen, met 58 kinderen tussen 2 en 18 jaar die tussen 2017 en 2019 waren opgenomen vanwege ernstig acuut astma. Zij werden gerandomiseerd voor een oplaaddosis IV salbutamol of een zoutoplossing tijdens continue infuusbehandeling met salbutamol. De primaire uitkomst was de astmascore een uur na de interventie.

Geen significant verschil

De gemiddelde baseline astmascore was 12 in de interventiegroep en 11 in de controlegroep. Een uur na interventie was er geen significant verschil tussen de groepen. Kort na de interventie was er wel een verschil in plasmaconcentratie: de gemiddelde stijging in de interventiegroep was 13 μg/L, in de controle

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel