‘Orgaanperfusie heeft de toekomst’

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
21 oktober 2022

Donorlongen testen, de functionaliteit ervan verbeteren, ze langer houdbaar houden, eventuele infecties behandelen. De voordelen van orgaanperfusie, ofwel de kwaliteit van donorlongen onderzoeken buiten het lichaam, zijn talrijk, vertelt Jet Peek. Zij is klinisch technoloog en orgaanperfusionist in het Erasmus MC.

“Tijdens de perfusie sluiten we de longen aan op een hartlong- en beademingsmachine waarmee we de longen kunnen beademen. Deze procedure, waarbij we perfusievloeistof door de longen laten stromen, geeft ons de gelegenheid de longen te onderzoeken. Hoe goed doen ze het, kunnen we de kwaliteit ervan verder optimaliseren? Soms zitten er bloedstolsels in de longen die we er kunnen uitspoelen met medicatie, om de longembolieën op te lossen. Maar we kunnen ook antibiotica toedienen bij kleine infecties, of met een bronchoscopie slijm wegzuigen in de luchtwegen en daarmee de gaswisseling in de longen verbeteren.”

“Met perfusie kun je de kwaliteit van de longen onderzoeken. Handig, want alleen aan de buitenkant ervan kun je lang niet alles zien”

Klinische technoloog en orgaanperfusionist Jet Peek

Longen afwijzen

Orgaanperfusie is een nieuwe ontwikkeling in de transplantatiegeneeskunde. Het draagt bij aan een betere kwaliteit van de donororganen, zodat deze beter geschikt gemaakt kunnen worden voor transplantatie. “Niet alle longen komen voor transplantatie in aanmerking. De longarts moet soms longen afwijzen omdat de kwaliteit onvoldoende is. Dat is jammer, want er is al een tekort aan het aantal donororganen.”
Dat is ook meteen een indicatie voor o

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel