Orthopedisch chirurg en hoogleraar dr. Poolman: ‘Zorgevaluatie moet vast onderdeel worden van de zorg’

mm
redactie
Redactioneel,
20 maart 2020

Orthopedisch chirurg dr. Rudolf Poolman is per 1 december 2019 benoemd tot Leidse bijzonder hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder zorgevaluatie. Hij zal zich bezighouden met het verbeteren van de orthopedische zorg met evidence based medicine.

Orthopedisch Chirurg Rudolf Poolman

Evidence based medicine is niet nieuw voor orthopedisch chirurg en bijzonder hoogleraar dr. Ruud Poolman: het was in 2007 al onderwerp van zijn promotie. “Het draait om het vergelijken van bestaande behandelingen en het vinden van antwoorden op openstaande vragen uit de praktijk. Voor orthopedie kun je dan bijvoorbeeld denken aan het vergelijken van een kijkoperatie of fysiotherapie voor een patiënt met een versleten knie. In de geneeskunde is de keuze voor een bepaalde behandeling soms historisch zo gegroeid, maar is nog niet duidelijk wat de beste zorg is.” Uitgangspunt is de Onderzoeksagenda Orthopedie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), met dergelijke onbeantwoorde vragen. 

“Een ziekenhuis wil geen operatiekamer laten draaien met behandelingen die niet zinvol zijn”

Implementeren

Als de antwoorden op de praktijkvragen zijn gevonden, is het werk nog niet af. Poolman: “Mijn leerstoel bestrijkt ook het implementeren van de bevindingen, en onderzoeken hoe je dat het beste doet. Daarbij komt ook het meten van uitkomsten, nadat je de nieuwe werkwijze hebt geïmplementeerd.” Hij werkt hiervoor samen met collega’s van de afdeling Biomedical Data Sciences.

‘”Stap voor stap moeten we de puzzel gaan oplossen”

Zinnige zorg

Zorgevaluatie zou volgens Poolman een vast onderdeel moeten worden van de zorg en een plek moeten krijgen in het geneeskundeonderwijs. “Dat is ook vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019 tot en met 2022. Het doel is duidelijk: goede en betaalbare zorg. Een ziekenhuis wil geen operatiekamer laten draaien met behandelingen die niet zinvol zijn en een patiënt wil geen zinloze operatie ondergaan. Stap voor stap moeten we de puzzel gaan oplossen.” 


De bijzondere leerstoel, voor een dag in de week, is ingesteld door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Dr. Poolman blijft tevens werkzaam als orthopedisch chirurg in het OLVG in Amsterdam.

Bron: LUMC
, , ,
Deel dit artikel