DOQ

Orthopedisch chirurg en hoogleraar dr. Poolman: ‘Zorgevaluatie moet vast onderdeel worden van de zorg’

Orthopedisch chirurg dr. Rudolf Poolman is per 1 december 2019 benoemd tot Leidse bijzonder hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder zorgevaluatie. Hij zal zich bezighouden met het verbeteren van de orthopedische zorg met evidence based medicine.

Orthopedisch Chirurg Rudolf Poolman

Evidence based medicine is niet nieuw voor orthopedisch chirurg en bijzonder hoogleraar dr. Ruud Poolman: het was in 2007 al onderwerp van zijn promotie. “Het draait om het vergelijken van bestaande behandelingen en het vinden van antwoorden op openstaande vragen uit de praktijk. Voor orthopedie kun je dan bijvoorbeeld denken aan het vergelijken van een kijkoperatie of fysiotherapie voor een patiënt met een versleten knie. In de geneeskunde is de keuze voor een bepaalde behandeling soms historisch zo gegroeid, maar is nog niet duidelijk wat de beste zorg is.” Uitgangspunt is de Onderzoeksagenda Orthopedie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), met dergelijke onbeantwoorde vragen. 

“Een ziekenhuis wil geen operatiekamer laten draaien met behandelingen die niet zinvol zijn”

Implementeren

Als de antwoorden op de praktijkvragen zijn gevonden, is het werk nog niet af. Poolman: “Mijn leerstoel bestrijkt ook het implementeren van de bevindingen, en onderzoeken hoe je dat het beste doet. Daarbij komt ook het meten van uitkomsten, nadat je de nieuwe werkwijze hebt geïmplementeerd.” Hij werkt hiervoor samen met collega’s van de afdeling Biomedical Data Sciences.

‘”Stap voor stap moeten we de puzzel gaan oplossen”

Zinnige zorg

Zorgevaluatie zou volgens Poolman een vast onderdeel moeten worden van de zorg en een plek moeten krijgen in het geneeskundeonderwijs. “Dat is ook vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019 tot en met 2022. Het doel is duidelijk: goede en betaalbare zorg. Een ziekenhuis wil geen operatiekamer laten draaien met behandelingen die niet zinvol zijn en een patiënt wil geen zinloze operatie ondergaan. Stap voor stap moeten we de puzzel gaan oplossen.” 


De bijzondere leerstoel, voor een dag in de week, is ingesteld door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Dr. Poolman blijft tevens werkzaam als orthopedisch chirurg in het OLVG in Amsterdam.

Bron: LUMC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx