’Met deze manier van samenwerken hebben we goud in handen’

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
23 mei 2022

Eind dit jaar kunnen de zorgverleners in de zeven Santeon-ziekenhuizen elke dag de resultaten van hun zorg bekijken en vergelijken met hun collega’s in de andere ziekenhuizen. Om zo snel te kunnen reflecteren of en waar de zorg in de eigen klinische praktijk beter kan. Continu nieuwe waarde toevoegen aan de zorg. Dat is het resultaat van ruim 10 jaar samen werken aan meer openheid over de behandelresultaten, zegt bestuurslid Nardo van der Meer over de kracht van Santeon.

Bij de start van de netwerksamenwerking waren de ziekenhuizen nog terughoudend over transparantie. Die tijd is voorbij. “Door lid te zijn van het netwerk, is de zelfreflectie toegenomen en durven de instellingen zich kwetsbaar op te stellen”, aldus Van der Meer. Hij was tot 2020 werkzaam als intensivist en maakt deel uit van het Santeon-bestuur sinds hij in datzelfde jaar bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven werd. “Alle ziekenhuizen hebben de missie dat ze waarde willen toevoegen aan de zorg. Maar Santeon doet dat heel concreet door onderling resultaten te vergelijken en samen te streven naar het beste.”

“Patiënten snappen het juist niet als je geen resultaten laat zien”

Nardo van der Meer, bestuursvoorzitter Catharina Ziekenhuis en lid Santeon-bestuur

Onderling vertrouwen

Aanvankelijk was er angst om open te zijn over de zorgresultaten, legt Van der Meer verder uit. “Er is altijd een ziekenhuis de beste en een die het minst scoort. In het begin was dat nog best spannend. Het onderlinge vertrouwen moest echt groeien. Specialisten dachten nog wel eens dat als de resultaten slec

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel