DOQ

Overactief immuunsysteem verstoort botgenezing na fractuur

Wanneer iemand meerdere letsels tegelijkertijd oploopt na een ernstig ongeval, treedt er in het lichaam van het slachtoffer vaak een algehele acute ontstekingsreactie op. Hierbij komen er veel ‘agressieve’ witte bloedcellen (vooral neutrofielen) in de bloedsomloop terecht, die snel richting beschadigde weefsels bewegen. Promovendus Okan Bastian stelt dat deze algehele ontstekingsreactie de botgenezing kan verstoren, doordat neutrofielen de botvormende stamcellen nadelig beïnvloeden. Deze verstoring kan mogelijk voorkomen worden door de migratie van neutrofielen richting de botbreuk te remmen.

Als iemand tijdens het voetballen zijn scheenbeen breekt, is de kans dat die breuk niet geneest minder dan 5 procent. Dit percentage stijgt echter naar 25 procent wanneer iemand tegelijkertijd meerdere letsels oploopt, bijvoorbeeld na een ernstig ongeval. Een verstoorde botgenezing heeft een forse impact op het leven van patiënten en brengt aanzienlijke kosten met zich mee.

botfractuur

Doorgeschoten ontstekingsreactie

Artsen denken dat een ontstekingsreactie bijdraagt aan de botgenezing, maar dat een doorgeschoten ontstekingsreactie de botgenezing juist verstoort. Het promotieonderzoek van Okan Bastian, verbonden aan de afdeling Traumachirurgie van het UMC Utrecht, probeert de rol van ontsteking tijdens zowel de normale botgenezing als de verstoring ervan op te helderen. Zijn onderzoek toont aan dat neutrofielen bijdragen aan de botgenezing doordat ze binnen 24 uur een soort ‘spoedweefsel’ maken rondom de breuk, waarin later het definitieve botweefsel in wordt afgezet door uitgerijpte stamcellen. Een hoge concentratie neutrofielen bleek echter de botvorming door stamcellen te remmen.

Verstoorde botgenezing

Door bloedmonsters te vergelijken van multitraumapatiënten met een normale en een verstoorde botgenezing van een scheen- of dijbeenbreuk, vond Okan Bastian dat de hoeveelheid neutrofielen in het bloed in de eerste twee weken na het ongeval veel lager was bij patienten met een verstoorde botgenezing. Bastian denkt dat dit komt doordat neutrofielen massaal vanuit de bloedsomloop naar de botbreuk zijn gemigreerd en daar de botgenezing hebben verstoord.

Nieuwe geneesmiddelen

Vervolgonderzoek liet zien dat de migratie van neutrofielen naar de botbreuk geremd kon worden door een bepaalde receptor op neutrofielen te blokkeren. Okan Bastian zegt: “Deze zogenaamde C5a-receptor kan een aangrijpingspunt vormen voor nieuwe te ontwikkelen geneesmiddelen die verstoorde botgenezing na een ernstig ongeval kunnen helpen voorkomen”.

Botbreuken

Botbreuken komen veel voor en zijn meestal het gevolg van een ongeval. Naar schatting komen er in Nederland zo’n 80.000 botbreuken per jaar voor, hetgeen betekent dat er meer dan 200 mensen per dag een botbreuk oplopen. Door de toenemende vergrijzing is de verwachting dat in 2025 er bijna 110.000 botbreuken per jaar zullen optreden. Naar schatting moet de helft van de patiënten met een botbreuk geopereerd worden.

Okan Bastian (Utrecht, 1985) promoveerde op 30 oktober 2018 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift “The two faces of inflammation during fracture healing”. Promotoren waren prof. dr. L.P.H. Leenen (Afd. Traumachirurgie, UMC Utrecht) en prof. dr. L. Koenderman (afd. Longziekten, UMC Utrecht); copromotor was dr. T.J. Blokhuis (afd. Chirurgie, Maastricht UMC). Okan Bastian is sinds 2014 in opleiding tot chirurg en nu werkzaam in het UMC Utrecht.

Bron: UMC Utrecht
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx