Overlijden en palliatieve zorg in coronatijd: dilemma tussen afstand en nabijheid

mm
Astrid van den Hoek
Redactioneel,
28 mei 2021

Zorgprofessionals in beschermende pakken, de naaste niet aan kunnen raken en geen afscheid kunnen nemen uit angst voor besmetting. Coronatijd heeft veel impact op de zorg rond overlijden en de palliatieve fase, zo blijkt uit de eerste bevindingen van recent ZonMw-onderzoek* naar overlijden en palliatieve zorg in coronatijd. Artsen vinden het werk mentaal en fysiek zwaarder. Desondanks kunnen zij vaak goede emotionele ondersteuning bieden aan patiënten en naasten. In 1 op de 10 gevallen zijn ze minder positief en beschrijven ze het overlijden als hectisch, chaotisch of mensonterend.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie zien de tijd en de zorg tot aan iemands overlijden er door het risico op besmetting opeens anders uit. Mensen met COVID-19 sterven vaak zo snel dat nabestaanden nauwelijks of niet afscheid kunnen nemen. Een lopend ZonMw-project onderzoekt de impact van COVID-19 op rouwverwerking en de laatste levensfase, zowel bij artsen en andere zorgprofessionals als bij nabestaanden. Projectleiders zijn dr. Ida Korfage (onderzoeker Maatschappelijke Gezondheidszorg) en prof. dr. Agnes van der Heide (hoogleraar besluitvorming en zorg rond het laatste levenseinde) vanuit het Erasmus MC. Zij zetten via Stichting Palliatieve Zorg Onderzoek Nederland (Palzon) online vragenlijsten uit in onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en hospices. De eerste bevindingen daarvan zijn nu bekend, het onderzoek loopt nog door tot medio 2022.

Artsen moeten steeds belangen afwegen, zoals het belang van strenge bezoekregelingen tegenover het belang recht te doen aan de behoeften van patiënten en hun naasten

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel