‘Pacemakers stap-voor-stap beter’

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
13 juni 2017

De afdeling cardiologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen heeft als eerste ter wereld een nieuw type pacemaker van Medtronic geïmplanteerd. Deze pacemaker is bijzonder vanwege de langere levensduur, de hoogwaardige technologie en de mogelijkheid de pacemaker ook te gebruiken bij een zwaardere (3Tesla) MRI. Cardioloog Erwin Zegers, sinds 2009 werkzaam in het CWZ geeft DOQ.nl een toelichting op wat de wereldprimeur voor cardiologen betekent.

“De meest gunstige pacemaker is klein van formaat en heeft een lange batterijduur. Dit type pacemaker (Astra XT MRI Surescan®) heeft een hele lange levensduur die kan oplopen van 15 tot 18 jaar. Terwijl eerdere pacemakers zo’n 8 tot 11 jaar meegaan. Er worden dus wederom stappen voorwaarts gemaakt in de pacemakertechnologie. In de huidige tijd van innovatie, kostenbesparing en veiligheid voor patiënten zijn we uit op de ontwikkeling van een pacemaker die langer kan blijven zitten, waardoor de batterij minder vaak hoeft te worden gewisseld.

Batterijduur
Zegers: “Een langere batterijduur is een noviteit, omdat het een nieuwe stap is in de levensduur van pacemakers, maar het is niet iets wat binnen de pacemakerwereld zo vernieuwend is dat het op alle NOS-journaals moet worden uitgezonden. Het is wel een mooie nieuwe stap binnen de pacemaker-technologie.” Wij vroegen Zegers waarom deze wereldprimeur in het CWZ plaatsvond. Zegers: “Het CWZ is een centrum dat al langere tijd innovatie nastreeft en derhalve werd ons door Medtronic, de leverancier waarmee het ziekenhuis al een jarenlange samenwerking heeft, gegund deze nieuwe pacemakerlijn als eerste ter wereld te implanteren. In 2014 hebben wij ook al samen met de cardiologen van het HAGA-ziekenhuis in Den Haag als eerste ter wereld een ICD (inwendige defibrillator) geïmplanteerd die geschikt is voor de MRI.”

MRI
De ontwikkelingen binnen het gebruik van pacemakers gaan snel. Zegers: “Pacemakers worden stap-voor-stap beter. We hebben enkele jaren geleden een ontwikkeling doorgemaakt waarbij pacemakers en ICD’s ook geschikt werden voor de MRI, voorheen een verboden gebied voor pacemakers/ICD’s. Dat was voor cardiologen wereldwijd een grote stap voorwaarts. Nu hebben we er eentje kunnen toepassen waarbij de batterij langer functioneert. Ook richt de pacemakertechniek zich op de ontwikkeling van pacemakers zonder pacemakerdraden. Mijn collega cardioloog dr. Reinoud Knops uit Amsterdam is bijvoorbeeld al een tijdje bezig met deze draadloze pacemakers.” In december 2012 baarde Knops groot opzien toen hij als een van de eerste drie artsen ter wereld een draadloze pacemaker implanteerde bij een patiënt. Er zit veel ontwikkeling in de wereld van de draadloze pacemakers. De draadloze technologie kan echter niet alles oplossen, maar wel bijvoorbeeld voorkomen dat de draad breekt, wat complicaties met zich meebrengt bij sommige patiënten met een pacemaker.”

Optimaal

In het artikel van CWZ lezen wij dat de nieuwe pacemaker de rechter hartkamer bij voorkeur zo min mogelijk stimuleert tijdens de werking van het apparaat. Onnodig stimuleren van de rechter hartkamer met een pacemaker kan schadelijk zijn en uiteindelijk hartfalen veroorzaken. Zegers: “Het klinkt controversieel, maar je wil de pacemaker zo min mogelijk laten werken. Het is niet een ideaal apparaat voor het hart, het is een hulpmiddel. Deze en andere pacemakers willen we zo optimaal en dus zo min mogelijk laten werken, maar natuurlijk wel wanneer het nodig is!”

 

Bronnen:

Erwin Zegers, Cardioloog, CWZ
www.cwz.nl
www.amc.nl

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

,
Deel dit artikel