Paradigmashift niet-kleincellig longcarcinoom: van nihilisme naar hoop

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
28 mei 2020

Immunotherapie met anti-PD-1 en anti-PD-L1 antilichamen heeft geresulteerd in een paradigmashift in onze visie over de behandeling van lokaal gevorderd en gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). Naar verwachting zal hierdoor ook de behandeling van eerdere ziektestadia gaan veranderen. Vier experts uit Nederland, België en Frankrijk hebben deze ontwikkelingen op papier gezet.

Na een nihilistische periode van tientallen jaren is in de afgelopen tijd grote vooruitgang in de behandeling van NSCLC. Voorbeelden van deze vooruitgang zijn de introductie van platina-gebaseerde regimes, derde generatie chemotherapeutica en meer recent zeer effectieve doelgerichte therapieën.

(Foto: iStock)

Ontwikkeling van immunotherapeutica

Hoewel bekend is dat het immuunsysteem verstoord is in de micro-omgeving van de longkanker, bleken eerdere vormen van immuuntherapie niet beter dan de standaardbehandeling. Adjuvante vaccinatie is een van de meest recente opvallende mislukkingen.

Dankzij fundamenteel onderzoek is onze kennis over de controlemechanismen van de immuuncelcyclus, zoals rol van immunologische checkpoints, bijv. CTLA-4, PD-1 en PD-L1, toegenomen. Deze kennis heeft in korte tijd geresulteerd in de ontwikkeling en toepassing van verschillende immunologische checkpoint-remmers (ICI’s).

In de eerste onderzoeken naar de anti-PD1 monoklonale antilichamen nivolumab en pembrolizumab werden signalen voor anti-tumoractiviteit gevonden, wat gepaard ging met een gunstig bijwerkingenprofiel bij uitgebreid voorbehandelde patiënten met stadium IV NSCLC. Bijgewerkte gegev

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel