Paradoxale rol van IL-1-signalering bij astma en COPD

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
6 april 2020

Hoewel er veel preklinisch bewijs is dat een ontregelde signalering via interleukine-1 bijdraagt aan de pathogenese van astma en COPD, heeft zich dat niet vertaald in betere behandelmogelijkheden, zo blijkt uit recent onderzoek.

Hoewel astma en COPD beide worden gekenmerkt door een chronische ontsteking en remodellering van de luchtwegen, zijn er waarschijnlijk andere cytokinen betrokken bij de pathogenese van beide aandoeningen. Desondanks blijkt IL-1 betrokken te zijn bij veel aspecten van de ontstekingsreactie die ten grondslag ligt aan beide aandoeningen.

(Foto: iStock)

Pathogenese van astma en COPD

Bij astmapatiënten vindt in reactie op bepaalde triggers, zoals blootstelling aan allergenen of lichamelijke inspanning, een release van onder andere IL-1 plaats. Dit resulteert in eosinofilie, switch naar immunoglobuline-E (IgE) en Th2-gemedieerde ontsteking, waarbij IL-4, IL-9 en IL-13 betrokken zijn. Bij COPD leidt schade door geïnhaleerde schadelijke deeltjes, zoals sigarettenrook, eveneens tot de release van onder andere IL-1.

De IL-1-signalering is rechtstreeks betrokken bij verschillende aspecten van de remodellering van luchtwegen, zoals de activatie van gladde spiercellen en hyperreactiviteit van de luchtwegen bij astma en een langdurige overmatige slijmsecretie en afwijkende productie van extracellulaire matrix-eiwitten bij beide aandoeningen.

Gemeenschappelijke mediator

De aanwezigheid ​​van een gemeenschappelijke mediator bij de pathogenese astma en COPD, zoals IL-1, vormt een mogelijke verklaring w

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel