DOQ

Paradoxale rol van IL-1-signalering bij astma en COPD

Hoewel er veel preklinisch bewijs is dat een ontregelde signalering via interleukine-1 bijdraagt aan de pathogenese van astma en COPD, heeft zich dat niet vertaald in betere behandelmogelijkheden, zo blijkt uit recent onderzoek.

Hoewel astma en COPD beide worden gekenmerkt door een chronische ontsteking en remodellering van de luchtwegen, zijn er waarschijnlijk andere cytokinen betrokken bij de pathogenese van beide aandoeningen. Desondanks blijkt IL-1 betrokken te zijn bij veel aspecten van de ontstekingsreactie die ten grondslag ligt aan beide aandoeningen.

(Foto: iStock)

Pathogenese van astma en COPD

Bij astmapatiënten vindt in reactie op bepaalde triggers, zoals blootstelling aan allergenen of lichamelijke inspanning, een release van onder andere IL-1 plaats. Dit resulteert in eosinofilie, switch naar immunoglobuline-E (IgE) en Th2-gemedieerde ontsteking, waarbij IL-4, IL-9 en IL-13 betrokken zijn. Bij COPD leidt schade door geïnhaleerde schadelijke deeltjes, zoals sigarettenrook, eveneens tot de release van onder andere IL-1.

De IL-1-signalering is rechtstreeks betrokken bij verschillende aspecten van de remodellering van luchtwegen, zoals de activatie van gladde spiercellen en hyperreactiviteit van de luchtwegen bij astma en een langdurige overmatige slijmsecretie en afwijkende productie van extracellulaire matrix-eiwitten bij beide aandoeningen.

Gemeenschappelijke mediator

De aanwezigheid ​​van een gemeenschappelijke mediator bij de pathogenese astma en

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »