Patiënten met de ziekte van Parkinson die in aanmerking komen voor deep brain stimulation hoeven niet meer wakker te blijven voor een juiste plaatsing van de elektrode in het brein. Chirurgen kunnen de elektrode ook onder narcose plaatsen op geleide van MRI. Dat schrijft neurochirurg Saman Vinke in zijn proefschrift. “Zo kunnen we patiënten sneller en laagdrempeliger opereren.”
Sommige kenmerkende symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen sterk verminderen door deep brain stimulation (DBS), een techniek waarbij een elektrode kleine stroomstootjes overbrengt op de nucleus subthalamicus in het brein. Voor DBS wordt een elektrode operatief in de hersenen geplaatst. Om te bepalen of deze op de juiste plek zit, is van oudsher de patiënt wakker tijdens de operatie, zodat de chirurg direct kan testen of de elektrode goed is geplaatst. Maar zo’n DBS-operatie is erg intensief voor de patiënt, zegt Saman Vinke, neurochirurg bij het Radboudumc.
“Als ik zelf patiënt zou zijn, weet ik niet of ik zo’n operatie wel zou aandurven”
Neurochirurg Saman Vinke
Heftige operatie
Toen Vinke een DBS-operatie voor het eerst bijwoonde, vond hij dat heftig om te zien. “De operatie duurt bijna een hele dag. Daarvan is de patiënt het grootste deel wakker en met het hoofd gefixeerd aan de operatietafel. Bovendien moet de medicatie, die de trillingen dempt, ruim 12 uur worden gestopt. Als ik zelf patiënt zou zijn, weet ik niet of ik zo’n operatie wel zou aandurven.”
Tijdens zijn opleiding in het National Hospital for Neurology and Neurosurgery in Londen zag Vinke dat zijn collega’s de D