‘Patiënten kunnen zelf goed inschatten wanneer een ziekenhuisbezoek nodig is’
Redactioneel
8 januari 2025
Meer patiënten helpen met hetzelfde personeel. Volgens reumatoloog i.o. Kasper Hermans (Maastricht UMC+) kan dat bij mensen met spondyloartritis (SpA). Hij onderzocht hoe de combinatie van patiënt-geïnitieerde zorg en telemonitoring een duurzaam alternatief kan zijn voor periodieke polikliniekbezoeken. “Ik wil zo de kloof tussen zorgvraag en -aanbod dichten.”
Binnen de reumatologie is er een groeiend verschil tussen zorgvraag en -aanbod. “Er komen meer patiënten bij, maar het aantal reumatologen en reumaverpleegkundigen kan die groei niet bijbenen”, legt Kasper Hermans uit. “Toename van het aantal mensen met reuma dat zorg vraagt, komt onder meer door de vergrijzing, meer co-morbiditeit, eerdere opsporing en meer behandelopties. Door die toename komt de kwaliteit van zorg in gevaar en kunnen wachttijden verder oplopen. Tegelijkertijd weten we dat er een grote groep mensen is waarbij een bezoek aan de polikliniek niet leidt tot zinvolle interventies. Zij gaan naar huis met dezelfde behandeling als voordat ze naar het ziekenhuis kwamen. Dat is eigenlijk zonde van hun tijd en die van de zorgverlener.”
“Wel is het belangrijk dat deze patiënten voldoende motivatie en digitale vaardigheden bezitten”
Reumatoloog i.o. Kasper Hermans
Niet zinvol
Hermans keek daarom in een onderzoek naar patiënten met SpA. Daaruit bleek al dat ruim 34% van alle routinecontroles binnen die groep niet zinvol werden geacht door de reumatoloog.1 Om te onderzoeken of het mogelijk is de kloo
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: