Patiënten met lekkende mitralisklep herstellen sneller door HARPOON-techniek

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
1 september 2021

Een minimaal invasieve ingreep, gebruik van de hartlongmachine is niet nodig. Het hart wordt niet stilgezet, de chirurg kan on the spot voortgang en resultaat zien van de procedure. En vooral: een sneller herstel van de patiënt. Dat zijn volgens Patrick Klein, cardiothoracaal chirurg in het Hartcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis, de voordelen van de nieuwe zogeheten HARPOON-reparatietechniek. Hiermee kan een lekkende mitralisklep op het kloppende hart worden geopereerd.

Afgelopen zomer voerde Klein samen met collega Thom de Kroon en imaging cardioloog Martins Swaans de innovatieve procedure voor het eerst uit in Nederland. De HARPOON-techniek bestaat uit een soort pistool met daaraan een lange buis die via een kleine opening tussen de ribben naar de lekkende klep van het hart gaat, legt Klein uit. “Met een slokdarmecho brengen we de klep in beeld. Vervolgens schieten we ‘zelfknopende’ hechtingsdraden in de randen van de klep. Die draden worden nauwkeurig op lengte gemaakt en corrigeren daarmee het doorslaan van de klep bij het samentrekken van de linkerhartkamer.”

Cardiothoracaal chirurg Patrick Klein

Kortere hersteltijd

De operatie is minimaal invasief  – slechts een kleine opening, tussen de ribben door, van de borstkas is nodig – en het hart blijft op eigen kracht kloppen tijdens de HARPOON-procedure. Daardoor is de hersteltijd van patiënten vele malen korter dan na een conventionele hartoperatie, stelt Klein. “We zien een halvering van de opnametijd, en snellere mobiliteit als patiënten weer thuis zijn. De eerste patiënt die we afgelopen zomer behandelden, kon na enkel

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel