DOQ

Patiënten met lekkende mitralisklep herstellen sneller door HARPOON-techniek

Een minimaal invasieve ingreep, gebruik van de hartlongmachine is niet nodig. Het hart wordt niet stilgezet, de chirurg kan on the spot voortgang en resultaat zien van de procedure. En vooral: een sneller herstel van de patiënt. Dat zijn volgens Patrick Klein, cardiothoracaal chirurg in het Hartcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis, de voordelen van de nieuwe zogeheten HARPOON-reparatietechniek. Hiermee kan een lekkende mitralisklep op het kloppende hart worden geopereerd.

Afgelopen zomer voerde Klein samen met collega Thom de Kroon en imaging cardioloog Martins Swaans de innovatieve procedure voor het eerst uit in Nederland. De HARPOON-techniek bestaat uit een soort pistool met daaraan een lange buis die via een kleine opening tussen de ribben naar de lekkende klep van het hart gaat, legt Klein uit. “Met een slokdarmecho brengen we de klep in beeld. Vervolgens schieten we ‘zelfknopende’ hechtingsdraden in de randen van de klep. Die draden worden nauwkeurig op lengte gemaakt en corrigeren daarmee het doorslaan van de klep bij het samentrekken van de linkerhartkamer.”

Cardiothoracaal chirurg Patrick Klein

Kortere hersteltijd

De operatie is minimaal invasief  – slechts een kleine opening, tussen de ribben door, van de borstkas is nodig – en het hart blijft op eigen kracht kloppen tijdens de HARPOON-procedure. Daardoor is de hersteltijd van patiënten vele malen korter dan na een conventionele hartoperatie, stelt Klein. “We zien een halvering van de opnametijd, en snellere mobiliteit als patiënten weer thuis zijn. De eerste patiënt die we afgelopen zomer behandelden, kon na enkele dagen thuis zijn veters weer strikken. Dat klinkt triviaal, maar dat is een activiteit waartoe de meeste mensen de eerste weken na een conventionele operatie niet in staat zijn.”    

“Ik zie ter plekke of de ingreep leidt tot correctie van de lekkende klep. Indien gewenst, kan ik deze on the spot verder finetunen of aanpassen”

Uitermate nauwkeurig

Doordat de hartlongmachine niet hoeft te worden ingezet, lopen patiënten bovendien geen risico op complicaties daarvan. “Hartlongmachines zijn de afgelopen jaren weliswaar steeds veiliger geworden, maar het risico op complicaties kun je nooit uitsluiten. Dus als je de machine niet nodig hebt, heeft dat voordelen. Daar komt bij dat de HARPOON-procedure onder echogeleide plaatsvindt, dat maakt de procedure uitermate nauwkeurig. Ik kan ter plekke zien of de ingreep leidt tot correctie van de lekkende klep. Indien gewenst, kan ik deze on the spot verder finetunen of aanpassen. We voorkomen daarmee dat we de procedure moeten herhalen, iets wat bij de conventionele operatie nogal eens voorkomt. Voor de patiënt is dat uiteraard belastend.”

“In ons Hartcentrum streven we ernaar om uiteindelijk zo’n dertig procent van de patiënten met degeneratieve mitralisklepziekte met deze procedure te behandelen”

Patiëntselectie

Het indicatiegebied van de HARPOON-techniek is de behandeling van patiënten met degeneratieve mitralisklepziekte. Klein en zijn collega’s behandelen echter niet alle patiënten met deze klepaandoening. “Met de klassieke hartoperatie kunnen we 90 – 95 procent van de patiënten met een lekkende mitralisklep op basis van degeneratie behandelen. Zo’n hoog percentage halen we niet met de HARPOON-techniek. Dat komt doordat we met deze procedure een minder breed behandelarsenaal hebben als bij de klassieke hartoperatie.” De crux van de HARPOON-procedure zit hem daarom in de patiëntselectie. “In ons Hartcentrum streven we ernaar om uiteindelijk zo’n dertig procent van de patiënten met degeneratieve mitralisklepziekte met deze procedure te behandelen. Dat is weliswaar een grote groep, maar het zijn niet alle patiënten.”

Oudere patiënten

Klein en zijn collega’s hebben ervoor gekozen om de behandeling primair te reserveren voor patiënten van zeventig jaar en ouder. “Dat is de groep waarbij degeneratieve mitralisklepziekte het meeste voorkomt. We denken dat zij er het meeste van profiteren, doordat ze sneller kunnen herstellen van de behandeling. Jongere patiënten herstellen sowieso sneller van een operatie, voor hen is de conventionele operatie wat ons betreft vooralsnog de beste behandelkeuze.”  

“We betrekken steeds vaker aspecten als kwaliteit van leven in onze uitkomsten van zorg”

Afwegingen

Dat raakt meteen aan een thema dat in de cardiologie en cardiothoracale chirurgie een steeds grotere rol gaat spelen, constateert Klein. “Het gaat steeds vaker om de afweging tussen behandeleffectiviteit en een betere kwaliteit van leven voor de patiënt. Bij patiënten van 40 – 50 jaar gaat het primair om overleving, naast een vermindering van klachten. Maar patiënten van 70 jaar en ouder vinden vooral een goede kwaliteit van leven belangrijk. Stel dat de HARPOON-procedure slechts 90 procent van de effectiviteit heeft van de klassieke hartoperatie, maar wel leidt tot sneller herstel na operatie en minder impact op de fysieke gesteldheid van de patiënt, dan is dat nog steeds winst. Dat is iets dat je als behandelaar goed met de patiënt behoort te bespreken, zodat deze een goede afweging kan maken. Wat dat betreft maken we als artsen een verschuiving door naar meer patiëntgericht en minder doktersgericht behandelen. En betrekken we steeds vaker aspecten als kwaliteit van leven in onze uitkomsten van zorg. Ik vind dat een goede ontwikkeling.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx