‘Apothekers mogen assertiever worden’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
21 september 2022

“Apothekers zijn de meest onbenutte zorgverleners van Nederland. Er kan veel meer gebruik gemaakt worden van hun expertise”, vindt openbaar apotheker dr. Harm Geers, per 1 september 2022 directeur van het kersverse Charlotte Jacobs Instituut. Dit instituut gaat zich richten op de profilering van openbaar apothekers als specialist: de vakkennis wordt verder uitgebouwd, maar tegelijkertijd wordt er ook sterk ingezet op ‘soft skills’, persoonlijke ontwikkeling, zodat apothekers krachtiger naar voren kunnen treden in het zorgverlenersveld.

Het Charlotte Jacobs Instituut (CJI) bestaat nog maar kort. Op 7 juni 2022 lanceerde KNMP-voorzitter Aris Prins dit tijdens een ‘invitational conference’ in Kasteel Woerden vanwege het 25-jarige jubileum van de opleiding tot openbaar apotheker. Met dit instituut – vernoemd naar de eerste vrouwelijk apotheker in Nederland – willen de apothekers een onafhankelijke opleiding creëren die kundige apothekers aflevert. Apothekers die weten hoe ze belangrijke posities kunnen innemen naast andere zorgverleners, zoals huisartsen.

“Ik zou graag zien dat apothekers meer verantwoordelijkheid nemen, gaan staan voor wie ze zijn en wat ze doen”

Harm Geers, openbaar apotheker en directeur van het Charlotte Jacobs Instituut

Expertise beter benutten

Voor dat laatste is assertiviteit nodig, wat nogal eens ontbreekt bij apothekers, geeft Geers aan. “En dat maakt dat ze de meeste onbenutte zorgverleners zijn van Nederland. Hun expertise kan veel beter worden benut. Ik zou graag zien dat apothekers meer verantwoordelijkheid nemen, gaan staan voor wie ze zijn en

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel