PET-CT betrouwbaar bij stellen diagnose reuscelarteriitis

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
14 september 2020

Een PET-CT-scan is een betrouwbaar middel voor het diagnosticeren van craniale reuscelarteriitis. Tot die conclusie komen onderzoekers van de afdelingen Nucleaire Geneeskunde en Reumatologie in het UMC Groningen. Zij publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Seminars in Arthritis and Rheumatism.

Reuscelarteriitis (RCA) is een aandoening waarbij slagaders in het lichaam ontstekingen vertonen. Er zijn twee soorten: craniale RCA (C-RCA), waarbij de vaten naar het hoofd zijn aangedaan, en grote vaten-RCA, waarbij het gaat om de aorta en zijn vertakkingen. Symptomen die kunnen ontstaan bij C-RCA zijn hoofdpijn, een gevoelige hoofdhuid, kaakpijn tijdens het kauwen, dubbelzien en vermoeidheid. RCA vertoont veel overeenkomsten met polymyalgia rheumatica (PMR). De gouden standaard voor diagnose van C-RCA is een biopt van de arteria temporalis. Die methode heeft een lage sensitiviteit, dus wordt deze vaak aangevuld met ultrasonografie of MRI.

(bron foto iStock)

Nauwkeurig

PET-CT met het contrastmiddel 18-FDG is momenteel nog alleen in gebruik bij verdenking van grote vaten-RCA. Maar nu de kwaliteit en resolutie van PET-CT-apparatuur sterk zijn gestegen, is die opvatting aan vernieuwing toe, schrijven de auteurs. Een studie uit 2004 oordeelde dat 18-FDG vooral geschikt is voor diagnose van grote vaten-RCA, omdat de hersenen veel 18-FDG opnemen en de vaten in de hersenen kleiner zijn. Recente studies maken echter duidelijk dat tegenwoordige FDG-PET/CT-scans nauwkeurig kunnen laten zien of en waar craniale slagaderen betrokken zijn bij het ziekteproces achter C-RCA.

Retrospectief onderzoek

De

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel