DOQ

‘Geen appels met peren vergelijken, maar uniforme pijnmetingen’

Rianne van Boekel (44) is verpleegkundig expert en sinds begin dit jaar themaleider ‘Pijn’ aan het Radboudumc in Nijmegen. Voorafgaand aan haar benoeming heeft zij drie jaar de vorige themaleider geassisteerd. Van Boekel doet na haar master Epidemiologie ook promotieonderzoek naar het onderwerp acute pijn, waarop zij in december zal promoveren. “Je moet goed kijken naar mogelijke verbeterpunten voor de zorg voor patiënten met pijn. Het kan altijd beter!”

Er zijn een paar veiligheidsprogramma’s benoemd in het Radboudumc, die voortkomen uit het VMS-veiligheidsprogramma. Het VMS-veiligheidsprogramma is door de overheid gestart en heeft in bijna alle ziekenhuizen in Nederland gelopen. De begeleiding vanuit VMS-zorg is gestopt, maar het Radboud heeft dezelfde thema’s aangehouden. “Wanneer je weet waarom mensen onnodig komen te overlijden, is het mogelijk om verbeterpunten te bedenken”, zegt Rianne van Boekel, verpleegkundig expert en themaleider ‘Pijn’ bij het ziekenhuis. “Het Radboudumc heeft daarvoor een themaleider op elk thema uit het veiligheidsprogramma gezet.”

Onderliggende oorzaak
“Pijn kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Een patiënt houdt het echter vaak voor zichzelf, en doet of het niet belangrijk is, omdat hij voor iets anders bij de dokter is”, vertelt Van Boekel. “Ook medische professionals hebben soms te weinig aandacht voor pijn. Wanneer we de onderliggende oorzaak of de hulpvraag van de patiënt behandelen, gaat het vanzelf weg, is vaak de gedachte. Wanneer jij onderzoek doet naar pijn, en de pijn goed uitvraagt en behandelt, dan gaan mensen erop vooruit. Ze blijven minder lang ziek en herstellen sneller. In het Radboud een belangrijke reden waarom onze focus op de pijn ligt.”

Pijnteam
Kankerpatiënten hebben vaak te maken met pijn. “De kwaliteit van leven is bij kankerpatiënten een stuk beter wanneer je het als specialist vroeg onderkent.” In een interview in Medisch Contact staat beschreven dat ziekenhuizen onvoldoende aandacht voor pijn hebben. Van Boekel: “Bij chirurgie zijn flinke verbeteringen doorgezet. Er zijn echter nog ziekenhuizen waar het nog niet voldoende op de rit staat. Patiënten met kanker en chronische patiënten krijgen binnen ziekenhuizen niet altijd genoeg pijnaandacht. Deels komt dat door de organisatie. Wij hebben daarvoor bij het Radboud een actief pijnteam, dat ook landelijk opereert om verbeteringen door te voeren. Zonder actief pijnteam, of zonder een pijnconsulent, gaat dat minder snel. Je moet er als ziekenhuis geld voor vrijmaken. Een pijnconsulent is vaak een gespecialiseerde verpleegkundige. De functie wordt soms wegbezuinigd.”

Uniforme pijnmetingen
Van Boekel deed onderzoek naar een basisset voor de indicatoren, waarbij ze verschillende ziekenhuizen vergeleek. “We hebben richtlijnen”, zegt ze, “maar die worden soms anders geïnterpreteerd. Je moet een patiënt vragen welk cijfer de pijn krijgt. 0 is daarbij geen pijn, 10 is veel pijn. Ziekenhuizen weten dat ze slechter scoren wanneer patiënten hoge cijfers aangeven. Als een patiënt zegt ‘Ik heb wel wat pijn’, dan zegt iemand van het ziekenhuis ‘U mag nu kiezen tussen 0, 1 en 2’ en dat geeft een vertekend beeld. Wanneer je lage pijncijfers wilt hebben, kun je ook een uur na de pijnmedicatie meten. Je kunt pijn in rust meten, of bij beweging. In beweging heeft een patiënt meer pijn, die voor complicaties kan zorgen. Een ziekenhuis dat in rust meet, krijgt lagere scores! Er moeten dus uniforme afspraken worden gemaakt, zodat we bij alle ziekenhuizen op dezelfde manier en op hetzelfde moment meten.”

Binnen het Radboud scoren de patiënten hoger op pijn dan bij andere ziekenhuizen. “Dat komt onder andere door de vragen die wij stellen”, legt Van Boekel uit. “Pijn is bovendien een subjectieve beleving van de patiënt onder de gegeven omstandigheden. Je moet weten welke pijn acceptabel is voor de patiënt. In Nederland is alles boven de 4 al veel pijn, en boven de 7 is ernstige pijn. Dit is onderzocht bij grote groepen patiënten. Dat soort punten zijn niet altijd een-op-een toepasbaar op de individuele patiënt. Voor een subjectieve beleving die met de huidige meetinstrumenten niet volledig objectief te meten is.”

Minder interpretatiefouten
Er is nu een nieuwe indicatorenset ‘Ziekenhuisbreed Pijnmanagement’ naar aanleiding van kritiek op de vorige set. “Ik was voorzitter”, vertelt Van Boekel. “De kritiek bestond eruit dat bij de pijnscores appels met peren werden vergeleken, waardoor verkeerde meetwaarden naar de Inspectie werden gestuurd. Meten is belangrijk. Ook op de poli, ook in de kliniek, maar in een duidelijke ‘bijlage’ staat welk meetinstrument je gebruikt, hoe je meet, wat je meet, en wanneer je meet.”

Er is een kennisset klinisch redeneren over pijn, die in een proeftuinconstructie beschikbaar komt. De bijlagen geven een meer uniforme manier van werken. “De interpretatiefouten komen dan minder voor. In de indicatorenset zitten we tevens op registratie. Wat je meet moet je vastleggen. De verpleegkundige moet daadwerkelijk opschrijven wat de patiënt zegt. Registratie is belangrijk, zodat je ook op groepsniveau kunt kijken welke patiënten pijn hebben, en hoe dat komt. Digitaal registreren is nog niet in alle ziekenhuizen van kracht. Die digitale data is belangrijk. De oude Plan, Do, Check, Act-verbetercyclus is daarbij belangrijk. Na knelpuntanalyses kijk je of het nieuwe systeem werkt. De kracht zit in het simpele.”

Overal pijnservice
Nog niet bij alle ziekenhuizen is het goed georganiseerd. “We willen dat ieder ziekenhuis een eigen pijnservice krijgt”, zegt Van Boekel. “In ieder geval een pijnconsulent die de kar trekt, een gespecialiseerde verpleegkundige, anesthesiemedewerker, of een verpleegkundig specialist. Maar geen artsen, die hebben daar geen tijd voor. Ik hoop dat we over een aantal jaar in alle ziekenhuizen bij alle patiënten pijn meten, dat digitaal registreren, en een pijnservice bieden. Er wordt vaak beleid bedacht voor patiënten, maar je moet ook de patiënt zelf vragen stellen, en leren uit hoe zij de zorg beleven”

Meer informatie:

Meer informatie:
www.vmszorg.nl
www.oncologieverpleging.nl
www.ntvg.nl/

Auteur: Lennard Bonapart, Medisch journalist

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”