Placebo werkt ook als je wéét dat het een placebo is

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
24 november 2021

Het is een misvatting dat het placebo-effect alleen kan optreden als de patiënt niet weet dat er een placebo in het spel is. Indien goed uitgelegd, is ook een open-label placebo, waarbij de patiënt op de hoogte is dat het een placebo betreft, klinisch effectief. Zo laat medisch psycholoog dr. Rosanne Smits in haar recente proefschrift zien. Op welke manieren kunnen artsen en apothekers dit placebo-effect effectief inzetten?

Afhankelijk van de situatie kun je het placebo-effect beschouwen als een positief of een negatief fenomeen, stelt medisch psycholoog dr. Rosanne Smits. “Bij onderzoek naar de klinische effectiviteit van een nieuw medicijn moet je altijd rekening houden met welke rol het placebo-effect speelt. Dit om zowel over- als onderschatting van de werking van de nieuwe behandeling te voorkomen. Anderzijds kun je buiten het wetenschappelijk onderzoek placebo-effecten juist nastreven. Als een arts een patiënt een medicijn of een andere behandeling voorschrijft, kunnen placebo-effecten namelijk juist helpen zoveel mogelijk gunstige effecten en/of zo min mogelijk ongunstige effecten – lees bijwerkingen – te bereiken.”

Medisch psycholoog dr. Rosanne Smits

Grenzen

Want dat het placebo-effect bestaat en soms krachtig kan zijn, staat al meer dan een halve eeuw als een paal boven water. “Bij een grote verscheidenheid aan aandoeningen, variërend van hartaandoeningen tot astma en artritis, is bijvoorbeeld aangetoond dat placebo-behandelingen onderliggende immunologische processen en uitkomstmaten kunnen beïnvloeden. De uitdaging is nu in de da

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel