Pleidooi voor meer diversiteit in huidfoto’s van kinderen

mm
Redactie
Redactioneel,
30 oktober 2020

The Lancet Child & Adolescent Health heeft een open verklaring gepubliceerd waarin wordt gepleit de kenniskloof bij kinderartsen, spoedeisende artsen en andere zorgprofessionals wereldwijd te ‘dichten’ bij het herkennen van veelvoorkomende dermatologische en genetische aandoeningen in verschillende huidskleuren. 

De pleitbezorgers vinden het tijd dat artsen en onderzoekers actie ondernemen en verandering brengen in ongelijkheden in gezondheid. Onbewust voedt het moderne gezondheidssysteem structureel racisme in de gezondheidszorg, stellen zij. Als voorbeeld noemen zij medische studieboeken en online medische bronnen, waarbij de overgrote meerderheid van de gebruikte afbeeldingen zijn van kinderen of volwassenen met een witte huidskleur. De impact van het gebrek aan diversiteit in de weergave van huidskleuren in medische bronnen op het vermogen van gezondheidswerkers om huid- en genetische aandoeningen bij kinderen te herkennen, is nooit vastgesteld. Maar zij zijn van mening dat er een aanzienlijke kloof is die dringend moet worden aangepakt. 

(bron foto pixabay)

Pediatrie en huid 

Een groot deel van de pediatrische aandoeningen heeft huidverschijnselen als presenterende of primaire betekenaar van een ziekte. Meer kennis hiervan bij verschillende huidskleuren zal het vermogen van (kinder)artsen verbeteren om deze bij kinderen en jongeren over de hele linie onmiddellijk te herkennen en te diagnosticeren. 
 

Educatieve beeldbank 

Om de diversiteit van afbeeldingen van huidpathologieën en genetische syndromen op verschillende huidtinten te verbeteren, e

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel