Pleidooi voor wettelijk verankerde gezondheidsdoelen

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
4 mei 2022

Hoogleraar Jochen Mierau stelt dat preventiebeleid gebaseerd moet zijn op heldere doelen waarop de verantwoordelijke partijen kunnen worden afgerekend. Een inspanningsverplichting is te mager, er moet een resultaatverplichting zijn.

De Tweede Kamer nodigde een aantal partijen uit voor rondetafelgesprekken over preventie en vermindering van gezondheidsverschillen. Eén van hen was prof. dr. Jochen Mierau. Hij is hoogleraar economie van de volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health in Groningen. Alle aanwezigen kregen de vraag om vooraf een position paper in te dienen over het onderwerp. Mierau deed dit onder de titel ‘Het belang van preventie’.

Prof. dr. Jochen Mierau
hoogleraar economie van de volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen (foto: Stella Dekker)

Suikertax en kindermarketing

“Je kunt het hebben over de preventieladder”, vertelt hij, “van informeren tot verbieden en alle stappen die daartussen zitten. Dit kwam ook aan bod in het rondetafelgesprek waaraan ik deelnam. Maar ik ben zelf meer bezig met downstream en upstream interventies. Bekende voorbeelden van downstream zijn de suikertax en de reductie van kindermarketing. Ik stel voor het andersom te benaderen, upstream dus: gezondheidsdoelen wettelijk verankeren en op basis daarvan beleid ontwikkelen. Je kunt wel sturen op suikertax of vermindering van kindermarketing. Maar als je die zaken invoert en het succes valt tegen, dan houdt het op. Als je gezondheidsdoelen stelt, dwing je jezelf ertoe om te b

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel