Weinig aandacht voor veel voorkomend pollen voedsel syndroom

mm
Marlies Noordzij
Redactioneel,
2 september 2022

In Noord- en Midden-Europa heeft naar schatting zo’n 15-20% van de bevolking last van hooikoorts: een allergie voor stuifmeel (pollen) van grassen of bomen. Meer dan de helft van de hooikoortspatiënten ontwikkelt een kruisallergie voor fruit, noten of sommige groentesoorten. “Dit zogenoemde pollen voedsel syndroom is dus allesbehalve zeldzaam”, aldus Maurits van Maaren, internist-allergoloog-immunoloog in het Erasmus MC in Rotterdam.

De kruisallergie zorgt voor jeuk, irritatie en soms een gevoel van zwelling in de mond en/of keel tijdens het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Verder kunnen jeukende ogen, een loopneus, niezen en misselijkheid voorkomen. De symptomen ontstaan vaak binnen enkele minuten en kunnen een paar uur aanhouden. Omdat de klachten zich meestal beperken tot het mond- en keelgebied werd vaak gesproken van het oral allergy syndrome. Tegenwoordig gaat de voorkeur uit naar de naam pollen voedsel syndroom, in het Engels pollen-food syndrome (PFS), omdat in uitzonderlijke gevallen ook ernstigere, systemische klachten op kunnen treden.

“Bloed- en huidpriktesten zijn niet altijd positief, terwijl je dat wel verwacht. Dat komt doordat de allergenen die de klachten veroorzaken fragiel zijn”

Internist-allergoloog-immunoloog Maurits van Maaren

Kruisherkenning

PFS is dus geen primaire voedselallergie en wordt veroorzaakt door een kruisreactie tussen allergenen in pollen en allergenen in voedingsmiddelen. Van Maaren, die tevens voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie, spreekt eigenlijk liever van kruisherkenning dan van

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel