DOQ

Position paper over palliatie van dysfagie bij oesogastrische kanker

Een recent multidisciplinaire internationale position paper, waar prof. dr. Marcel Verheij (Radboudumc, afd. Radiotherapie) aan meewerkte, biedt een leidraad voor de behandeling van patiënten met een gemetastaseerde slokdarm- of maagkanker en maligne dysfagie. Daarbij wordt een algoritme voor de besluitvorming voorgesteld.

Ongeveer de helft van de patiënten bij wie slokdarmkanker is vastgesteld, heeft een inoperabele of gemetastaseerde ziekte. De behandeling daarvan is gericht op het verlichten van dysfagie en andere kankergerelateerde symptomen, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het verlengen van de overleving. Tegelijkertijd moeten de risico’s en toxiciteit geminimaliseerd worden. De best mogelijke resultaten worden bereikt door een geïndividualiseerde aanpak, uitgevoerd door een multidisciplinair team.

(bron foto i-Stock)

Dysfagie

Maligne dysfagie is het meest voorkomende symptoom bij patiënten met een gevorderde slokdarm- of maagkanker. Verlichting van de dysfagie resulteert in een verbetering van de levenskwaliteit en de voedselinname en resulteert mogelijk in een betere prognose. De lokale behandelopties voor maligne dysfagie omvatten verschillende endoscopische en radiotherapeutische benaderingen die hun eigen specifieke voor- en nadelen hebben. Er is niet een bepaalde interventie met een absolute superioriteit. 

Het is belangrijk om voedingsondersteuning te bieden en maatregelen voor kwaliteit van leven te integreren in de palliatieve behandeling van dysfagie. 

Chemotherapi
 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »