Position paper over palliatie van dysfagie bij oesogastrische kanker

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
28 juli 2020

Een recent multidisciplinaire internationale position paper, waar prof. dr. Marcel Verheij (Radboudumc, afd. Radiotherapie) aan meewerkte, biedt een leidraad voor de behandeling van patiënten met een gemetastaseerde slokdarm- of maagkanker en maligne dysfagie. Daarbij wordt een algoritme voor de besluitvorming voorgesteld.

Ongeveer de helft van de patiënten bij wie slokdarmkanker is vastgesteld, heeft een inoperabele of gemetastaseerde ziekte. De behandeling daarvan is gericht op het verlichten van dysfagie en andere kankergerelateerde symptomen, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het verlengen van de overleving. Tegelijkertijd moeten de risico’s en toxiciteit geminimaliseerd worden. De best mogelijke resultaten worden bereikt door een geïndividualiseerde aanpak, uitgevoerd door een multidisciplinair team.

(bron foto i-Stock)

Dysfagie

Maligne dysfagie is het meest voorkomende symptoom bij patiënten met een gevorderde slokdarm- of maagkanker. Verlichting van de dysfagie resulteert in een verbetering van de levenskwaliteit en de voedselinname en resulteert mogelijk in een betere prognose. De lokale behandelopties voor maligne dysfagie omvatten verschillende endoscopische en radiotherapeutische benaderingen die hun eigen specifieke voor- en nadelen hebben. Er is niet een bepaalde interventie met een absolute superioriteit. 

Het is belangrijk om voedingsondersteuning te bieden en maatregelen voor kwaliteit van leven te integreren in de palliatieve behandeling van dysfagie. 

Chemotherapie

Chemotherapie is effectief en moet pr

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel