DOQ

Potentiële nieuwe antimicrobiële therapieën voor brandwonden

Bacteriën en infecties zijn de belangrijkste oorzaak van ziekte en overlijden bij patiënten met brandwonden. Behandeling van infecties met conventionele antibiotica is vaak niet succesvol vanwege de opkomst van multi-drug resistente (MDR) en tolerante bacteriën. Er is dringende behoefte aan nieuwe antimicrobiële therapieën met een ander werkingsmechanisme dan dat van de huidige antibiotica. Gabrielle Dijksteel heeft in haar promotieonderzoek verschillende benaderingen onderzocht, zoals antimicrobiële peptiden (AMP’s) en koud plasma (CP).

Bron: iStock

Nieuwe antimicrobiële therapieën

Twee nieuwe antimicrobiële therapieën, AMP’s en CP, zijn bestudeerd als mogelijke alternatieven voor de huidige behandelingen voor gekoloniseerde brandwonden. Beide therapieën vertonen een snel, multi-hit en niet-specifiek werkingsmechanisme, wat de ontwikkeling van bacteriële resistentie beperkt. Daarom zouden deze therapieën de volgende generatie antimicrobiële middelen kunnen zijn met een langere levensduur dan die van conventionele antibiotica. Om de dreiging van MDR-bacteriën in de wereldwijde gezondheidszorg te elimineren, is het echter belangrijk om een ​​maximaal antimicrobieel effect te bereiken met een minimale frequentie van behandelingen. Daarom zouden nieuwe antimicrobiële therapieën bacteriën in (brand) wonden volledig moeten uitroeien na een beperkt aantal behandelingen met doseringen die goed worden verdragen.

Optimaliseren

In haar proefschrift toont Gabrielle Dijksteel aan dat biologische beschikbaarheid van (gegenereerde) antimicrobiële stoffen in de wondomgeving cruciaal is. De problemen met betrekking tot de lage biologische beschikbaarheid en dus de bioactiviteit van AMP’s zouden kunnen worden opgelost met behulp van een afleveringssysteem. Om de werkzaamheid (verder) te verbeteren en de selectie van cytotoxiciteit en resistentie te verminderen, kan combinatietherapie een mogelijke verbetering opleveren zijn voor zowel AMP’s als CP.

Lees hier het proefschrift

Bron: Research VU, Potential novel antimicrobial therapies for burn wounds: peptides and cold plasma, Dijksteel, Gabriëlle Sherella

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx