Potentiële nieuwe antimicrobiële therapieën voor brandwonden

mm
redactie
Redactioneel,
29 maart 2021

Bacteriën en infecties zijn de belangrijkste oorzaak van ziekte en overlijden bij patiënten met brandwonden. Behandeling van infecties met conventionele antibiotica is vaak niet succesvol vanwege de opkomst van multi-drug resistente (MDR) en tolerante bacteriën. Er is dringende behoefte aan nieuwe antimicrobiële therapieën met een ander werkingsmechanisme dan dat van de huidige antibiotica. Gabrielle Dijksteel heeft in haar promotieonderzoek verschillende benaderingen onderzocht, zoals antimicrobiële peptiden (AMP’s) en koud plasma (CP).

Bron: iStock

Nieuwe antimicrobiële therapieën

Twee nieuwe antimicrobiële therapieën, AMP’s en CP, zijn bestudeerd als mogelijke alternatieven voor de huidige behandelingen voor gekoloniseerde brandwonden. Beide therapieën vertonen een snel, multi-hit en niet-specifiek werkingsmechanisme, wat de ontwikkeling van bacteriële resistentie beperkt. Daarom zouden deze therapieën de volgende generatie antimicrobiële middelen kunnen zijn met een langere levensduur dan die van conventionele antibiotica. Om de dreiging van MDR-bacteriën in de wereldwijde gezondheidszorg te elimineren, is het echter belangrijk om een ​​maximaal antimicrobieel effect te bereiken met een minimale frequentie van behandelingen. Daarom zouden nieuwe antimicrobiële therapieën bacteriën in (brand) wonden volledig moeten uitroeien na een beperkt aantal behandelingen met doseringen die goed worden verdragen.

Optimaliseren

In haar proefschrift toont Gabrielle Dijksteel aan dat biologische beschikbaarheid van (gegenereerde) antimicrobiële stoffen in de wondomgeving cruciaal is. De problemen met betrekking tot de lage biologische beschikbaarheid en dus de bioactiviteit van AMP’s zouden kunnen worden opgelost met behulp van een afleveringssysteem. Om de werkzaamheid (verder) te verbeteren en de selectie van cytotoxiciteit en resistentie te verminderen, kan combinatietherapie een mogelijke verbetering opleveren zijn voor zowel AMP’s als CP.

Lees hier het proefschrift

Bron: Research VU, Potential novel antimicrobial therapies for burn wounds: peptides and cold plasma, Dijksteel, Gabriëlle Sherella

, , ,
Deel dit artikel