Praktijkhouders, kies bewust binnen de werkkostenregeling

mm
Cor Jansen
Redactioneel,
18 juni 2018

Huisartsen, medisch specialisten en apothekers die als praktijkhouder personeel hebben, zijn dus werkgever. Dat betekent dat zij te maken hebben met de werkkostenregeling. Hierin is geregeld hoe praktijkhouders de kosten kunnen vergoeden die door hun personeel zijn gemaakt. Door weloverwogen keuzes te maken, kunnen deze praktijkhouders geld besparen.

Praktijkhouders met personeel kunnen geld besparen door verstandige keuzes te maken binnen de werkkostenregeling. In deze regeling staat op welke manier praktijkhouders gemaakte kosten door personeel kunnen vergoeden. In dit artikel licht Van Ree Accountants de werkkostenregeling op hoofdlijnen toe.

Hoofdlijn 1: Vrije ruimte

Een werkgever mag onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan zijn personeel geven tot een bedrag van 1,2% van zijn fiscale loonsom. Denk hierbij aan kerstpakketten, personeelsfeesten (niet op de werkplek), et cetera. Deze 1,2% van de fiscale loonsom wordt de vrije ruimte genoemd. Als het bedrag van de vergoedingen en verstrekkingen aan het personeel op jaarbasis hoger is dan de vrije ruimte, moet de werkgever daarover belasting betalen in de vorm van een eindheffing. De hoogte van deze eindheffing is 80%.

De werkgever dient vooraf kenbaar te maken welke vergoedingen en verstrekkingen ten laste van de vrije ruimte komen; achteraf is dat niet mogelijk.

Let op: voor alle verstrekkingen en vergoedingen geldt de gebruikelijkheidstoets; de werkkostenregeling kan niet gebruikt worden om meer kosten te vergoeden dan 30% van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Het meerdere boven de 30% wordt gezie

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel