Prangende vragen én antwoorden over artificial intelligence in de zorg

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
2 september 2021

Het onderwerp Artificial Intelligence (AI) laat zich niet meer wegdenken uit de zorg, maar leidt nog tot veel vragen. Anne de Hond, promovenda LUMC, krijgt hier vanwege haar betrokkenheid bij CAIRELab – Clinical AI Implementation and Research Lab – veel vragen over. Hetzelfde geldt voor Rudolf Fehrmann, internist-oncoloog UMC Groningen, die in zijn onderzoeksgroep AI gebruikt om het gedrag van tumoren beter te begrijpen.

Bezig zijn met AI betekent vragen krijgen over AI, dat merken De Hond en Fehrmann allebei regelmatig. En de eerste vraag is dan vaak: ‘Gaat AI mij vervangen?’. Maar de achterliggende vraag is natuurlijk wat AI eigenlijk precies is. “Het begrip bestaat al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw”, zegt Fehrmann. “Het betekent: alles wat intelligentie nabootst op een computer. Een digitaal rijmwoordenboek is dus ook een voorbeeld van AI. De kern is: gebruikmaken van een algoritme dat je leert om met data een taak uit te voeren. Hoe meer data, hoe beter het algoritme die taak kan uitvoeren. Een onderdeel ervan is machine learning, waarmee je een algoritme leert om een bepaalde taak uit te voeren.”

Promovenda Anne de Hond

AI in de zorgpraktijk

In antwoord op de veel gestelde vraag of AI het werk van de zorgprofessional gaat vervangen, zeggen beiden nee. “Met CAIRELab – waarbij veel onderzoekers en zorgprofessionals zijn aangesloten die iets met AI doen – willen we juist onderzoeken hoe AI goed en veilig kan worden geïmplementeerd in de zorgpraktijk”, zegt De Hond. “Ik begrijp dat we daarbij de vraag krijgen van zorgprofessionals hoe een computer het werk kan

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel