Pre-HEART-score kan acuut coronair syndroom uitsluiten bij pijn op borst

mm
Jessica Brussee
Redactioneel,
26 oktober 2022

Bij patiënten die met pijn op de borst binnenkomen op de spoedeisende hulp (SEH) kan de pre-HEART risicoscore adequaat uitsluiten of er sprake is van een acuut coronair syndroom zonder ST-elevatie (NSTE-ACS). Hetzelfde geldt voor de HEART- en T-MACS-scores. De pre-HEART score is ontwikkeld voor settings waarin de patiënt nog niet is verwezen naar het ziekenhuis, zoals in een ambulance. Daarom kan deze score mogelijk helpen om de druk op de SEH te verlagen.

Pijn op de borst is een van de belangrijkste redenen om patiënten te verwijzen naar de spoedeisende hulp (SEH). Toch is in lang niet alle gevallen sprake van een acuut coronair syndroom (ACS). Een betere triage van patiënten kan ervoor zorgen dat minder patiënten verwezen worden.

Verschillende scores

De afgelopen decennia zijn verschillende scores ontwikkeld om het risico op – en de prognose van – ACS te voorspellen. De TIMI- en GRACE-scores geven een indicatie van de prognose van patiënten met een vastgesteld NSTE-ACS. De HEART, T-MACS, ADAPT en EDACS-scores richten zich op de triage van patiënten die zich op de SEH presenteren met een verdenking op ernstige hartklachten (ACS of ernstig cardiaal incident; MACE). Tot slot zijn de HEAR, HEART-en pre-HEART-scores gericht op de fase voorafgaand aan de SEH (huisarts en ambulancedienst).

Retrospectieve cohortstudie

Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis onderzochten welke van deze negen risicoscores het beste in staat is om een NSTE-ACS uit te sluiten. Hiervoor verrichtten zij een retrospectieve cohortstudie onder 536 patiënten. Deze patiënten werden in de periode &nbs

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel