DOQ

Pre-HEART-score kan acuut coronair syndroom uitsluiten bij pijn op borst

Bij patiënten die met pijn op de borst binnenkomen op de spoedeisende hulp (SEH) kan de pre-HEART risicoscore adequaat uitsluiten of er sprake is van een acuut coronair syndroom zonder ST-elevatie (NSTE-ACS). Hetzelfde geldt voor de HEART- en T-MACS-scores. De pre-HEART score is ontwikkeld voor settings waarin de patiënt nog niet is verwezen naar het ziekenhuis, zoals in een ambulance. Daarom kan deze score mogelijk helpen om de druk op de SEH te verlagen.

Pijn op de borst is een van de belangrijkste redenen om patiënten te verwijzen naar de spoedeisende hulp (SEH). Toch is in lang niet alle gevallen sprake van een acuut coronair syndroom (ACS). Een betere triage van patiënten kan ervoor zorgen dat minder patiënten verwezen worden.

Verschillende scores

De afgelopen decennia zijn verschillende scores ontwikkeld om het risico op – en de prognose van – ACS te voorspellen. De TIMI- en GRACE-scores geven een indicatie van de prognose van patiënten met een vastgesteld NSTE-ACS. De HEART, T-MACS, ADAPT en EDACS-scores richten zich op de triage van patiënten die zich op de SEH presenteren met een verdenking op ernstige hartklachten (ACS of ernstig cardiaal incident; MACE). Tot slot zijn de HEAR, HEART-en pre-HEART-scores gericht op de fase voorafgaand aan de SEH (huisarts en ambulancedienst).

Retrospectieve cohortstudie

Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis onderzochten welke van deze negen risicoscores het beste in staat is om een NSTE-ACS uit te sluiten. Hiervoor verrichtten zij een retrospectieve cohortstudie onder 536 patiënten. Deze patiënten werden in de periode  1 januari 2019 tot 1 juli 2019 naar de SEH van hun ziekenhuis verwezen met ongedifferentieerde pijn op de borst en werden verdacht van NSTE-ACS. 192 van hen (35,9%) werden in het ziekenhuis opgenomen en bij 134 (25,0%) werd een NSTE-ACS vastgesteld.

Onderscheidend vermogen

De pre-HEART, T-MACS en HEART-scores hadden het hoogste onderscheidende vermogen (oppervlakte onder de Receiver Operating Characteristic curve (AUC) respectievelijk 0,869, 95% BI 0,835–0,903; 0,862, 95% BI 0,825–0,898 en 0,850, 95% BI 0,815–0,885). Bij een veiligheidsmarge van 98% (maximaal 2% gemiste gevallen van NSTE-ACS) presteerde de HEART-score het beste, gevolgd door de pre-HEART-score. De HEART-score identificeerde 28,9% van de patiënten als laag-risico en miste 0 gevallen van NSTE-ACS. De pre-HEART-score identificeerde 18,3% van de patiënten als laag-risico en miste eveneens 0 gevallen van NSTE-ACS. De T-MACS identificeerde 25,9% van de patiënten als laag-risico maar miste daarbij 2 gevallen van NSTE-ACS.

Meest adequaat

De onderzoekers concluderen dat de pre-HEART, HEART en T-MACS-scores het meest adequaat zijn om NSTE-ACS uit te sluiten bij patiënten met pijn op de borst. De pre-HEART-score is een praktische optie voor settings waarin een patiënt nog niet naar het ziekenhuis is verwezen, zoals een ambulance. Het kan hiermee de belasting van de SEH verminderen. De prestaties van de pre-HEART-score moeten in de pre-ziekenhuissetting nog nader worden onderzocht.

Link naar het journal (full-tekst alleen beschikbaar met inlog)

Referentie:

Smulders KRR, Demandt JPA, Vlaar PJ. Early risk assessment in patients with suspected NSTE-ACS; a retrospective cohort study. Am J Emerg Med. 2022;60:106-115.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx