DOQ

PREPARE-studie kanker­operaties: better in, better out?

Onderzoekers van onder meer het Erasmus MC gaan uitzoeken of verbetering van de leefstijl voorafgaand aan een operatie kan helpen om deze beter te doorstaan. De focus ligt hierbij op patiënten met lever-, galweg- en hoofd-halskanker. Revalidatiearts Jetty van Meeteren en bewegingswetenschapper Nienke ter Hoeve lichten de PREPARE-studie graag toe.

Prehabilitatie is een hot onderwerp in het laatste decennium. Voor darm- en borstkankeroperaties is prehabilitatie uit verschillende onderzoeken al effectief gebleken in het reduceren van complicaties, ligduur en heroperaties, vertelt Nienke ter Hoeve. “Het idee hierbij is ‘better in, better out’” vult Jetty van Meeteren aan. “Wij willen nu gaan uitzoeken of bij patiënten die worden geopereerd vanwege lever-, galweg-, en hoofd-halskanker het verbeteren van de lichamelijke en mentale fitheid vóór de operatie betere uitkomsten geeft.”  

(Foto: Esther Morren)

“We evalueren of een pakket van interventies, gericht op verbetering van de fitheid kort voor de operatie, praktisch haalbaar is”

Bewegingswetenschapper Nienke ter Hoeve

Vervolgstudie

De PREPARE-studie vormt een prelude op de eigenlijke studie die – hopelijk – gaat komen, vertelt Ter Hoeve, werkzaam bij Capri Hartrevalidatie in het Erasmus MC, universitair docent en een van de coördinatoren van deze studie. “PREPARE is een pilotstudie waarin we bij ongeveer zestig deelnemers willen evalueren of een pakket van interventies, gericht op verbetering van de fysieke en mentale fitheid kort voor de operatie, praktisch haalbaar is. Daarnaast kijken we of deze studie aanwijzingen geeft voor een gunstig effect van prehabilitatie bij de genoemde kankeroperaties. Staan deze seinen op groen, dan gaan we verder met een grotere vervolgstudie. We willen bewijs gaan verzamelen of het prehabilitatieprogramma de preoperatieve situatie verbetert. Daarnaast kijken we naar complicaties na de operatie, ligduur in het ziekenhuis en benodigde heroperaties. Dit doen we al in de pilotstudie, waarin we de vergelijking maken met historische data van patiënten die ook deze operaties ondergingen, maar dan zonder prehabilitatieprogramma. Daarbij kijken we of zaken als fysieke fitheid, spierkracht, de kwaliteit van leven en scores voor angst en depressie vooruit zijn gegaan.”

(Foto: Esther Morren)

“De kracht van ons prehabilitatieprogramma ligt in de diversiteit aan zorgverleners die erbij betrokken zijn”

Revalidatiearts Jetty van Meeteren

Interventie

Bij patiënten met lever- of galwegkanker en hoofd-halskanker is de leefstijl vaak slecht, zegt Van Meeteren, werkzaam bij Rijndam, een revalidatiecentrum met onder meer een locatie in het Erasmus MC. “Daardoor – en ook door de ziekte zelf – is hun conditie slecht. Ze zijn bijvoorbeeld misselijk door de kanker, hebben overgegeven of hebben slikproblemen en zijn hierdoor ondervoed geraakt. Wellicht hebben ze een tijdje zo doorgetobd totdat uiteindelijk de diagnose is gesteld. Het aangeboden prehabilitatieprogramma wordt afgestemd op wat de patiënt nodig heeft. Na het poliklinische contact in het Erasmus MC komen de patiënten bij Rijndam Revalidatie. Ze worden door een revalidatiearts gezien, een fysiotherapeut en een psycholoog. Capri Hartrevalidatie regelt het contact met een diëtist en zo nodig een stoppen-met-rokenconsulent. De kracht van ons prehabilitatieprogramma ligt in de diversiteit aan zorgverleners die erbij betrokken zijn.” 

“We proberen te zorgen dat patiënten niet te vaak naar het ziekenhuis hoeven komen”

Videoverbinding

Hoe lang duurt prehabilitatie voorafgaand aan de operatie? Ter Hoeve: “We denken aan minimaal drie weken tijdens de wachttijd voor een operatie. We streven naar ongeveer drie contactmomenten per week per patiënt in de eerste week van de prehabilitatieperiode, in de weken daarna een à twee contactmomenten per week. We proberen deze contacten zoveel mogelijk via videoverbinding te laten verlopen, zodat patiënten niet te vaak naar het ziekenhuis hoeven komen.” Van Meeteren: “Een vraag hierbij is nog in hoeverre een weken durend preoperatief leefstijlprogramma haalbaar is bij patiënten met hoofd-halskanker. Zij moeten vaak snel geopereerd worden.”

Inclusie

Wat is nu de stand van zaken? Ter Hoeve: “Op dit moment zijn we bezig met de inclusie van patiënten. In totaal willen we tegen het eind van dit jaar 60 mensen hebben geïncludeerd. Nu zitten we op 27. De meeste mensen die we benaderen zijn enthousiast en willen graag meedoen aan de studie. De patiënten volgen we tot 30 dagen na de operatie. We verwachten de data in het voorjaar van 2025 te hebben. In de periode daarna verwachten we deze te kunnen publiceren.”

Over de PREPARE-studie
De insteek van de PREPARE-studie is multidisciplinair. De volgende afdelingen werken mee: HPB- & Transplantatiechirurgie, KNO en Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC Kanker Instituut, Rijndam en Capri Hartrevalidatie. De studie wordt uitgevoerd door arts-onderzoeker chirurgie Lysanne Beuk, onderzoeker Nienke ter Hoeve vanuit revalidatiegeneeskunde, Aniel Sewnaik, KNO-arts en hoofd-halschirurg, revalidatiearts Jetty van Meeteren en Roeland de Wilde, hepato-pancreato-biliair- en transplantatiechirurg en tevens hoofdonderzoeker van de studie.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx