Prestatiedruk; onrealistische verwachtingen zijn grote bron van stress

mm
Sandra Sanders
Redactioneel,
1 april 2019

Het jaar is nog niet koud begonnen of in kranten verscheen alweer het een na het andere artikel over (werk)stress en burn-out en aanverwante onderwerpen, zoals ‘Loonslaaf brandt op door gebrek aan vrijheid’ (Trouw, 1 februari) of ‘Perfectionisme is zijn onschuld kwijt’ (Trouw, 8 januari). De Volkskrant wijdde er dit jaar zelfs al een serie artikelen aan, constateert Sandra Sanders, coach voor Touch coaching en training. In alle berichtgeving over burn-out valt regelmatig het woord prestatiedruk. Dat is ook wat Sanders veel in haar coachingspraktijk tegenkomt: druk die mensen ervaren van buitenaf en/of die zij zichzelf opleggen.

Een veelvoorkomende eigenschap van mensen die het risico lopen op een burn-out, is dat zij veel van zichzelf verwachten. Onrealistisch veel. Zij willen presteren, op elk vlak. Niet alleen een goede ouder en partner zijn, maar ook een goede dokter, collega, vriend(in), enzovoort. Daarbij zijn ze ontzettend streng voor zichzelf. Deze cliënten krijgen van mij steevast de opdracht ‘het regelboekje’ mee. Ik vraag ze om gedurende een week te observeren volgens welke regeltjes zij zich horen te gedragen. Wat verwachten ze van zichzelf (en vaak ook van anderen) thuis en op het werk? Regeltjes ontdek je als je spanning voelt: dan dreig je een eigen regel te overtreden of iemand anders overtreedt een van jouw regels.

Het keurslijf van regeltjes…

Ik onderscheid regels met grote impact en kleinere regels. Grote impact hebben regels als: als een ander het kan moet ik het ook kunnen, ik mag geen fouten maken, ik moet alles in één keer goed doen, je moet je zelf zien te redden (en dus liefst geen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel