Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Preventieve antibiotica verbetert herstel na beroerte niet
1 + 1 is soms geen 2, concludeert neuroloog i.o. Jan-Dirk Vermeij. Infecties zijn een veelvoorkomend probleem na een beroerte: ze treden op bij 30 procent van de patiënten, veel meer dan ‘statistisch gezien’ verwacht mag worden.
Het krijgen van een infectie is duidelijk geassocieerd met een slechtere uitkomst: de kans op overlijden neemt toe en als een patiënt de beroerte overleeft, is de kans groter dat hij afhankelijk blijft van zorg. Het leek daarom voor de hand liggend dat het herstel na een beroerte verbetert als deze infecties de pas wordt afgesneden. Dit kan door het preventief toedienen van een antibioticum in de eerste dagen na een beroerte.

Onverwachte uitkomst
De uitkomst van het onderzoek van Vermeij was verrassend. Het krijgen van een infectie was inderdaad geassocieerd met een slechter herstel van de beroerte. Preventief toedienen van antibiotica leidt inderdaad tot een afname van het totaal aantal infecties, maar leidt niet tot een beter herstel of een lager sterftecijfer.
Infecties na beroerte
Volgens de promovendus is een verklaring een bevinding die vooraf niet was voorzien. Met preventieve antibiotica lukt het niet om longontsteking – die van alle infecties het sterkst geassocieerd is met een slechte uitkomst en een hoog sterftecijfer – te voorkomen. Deze conclusie biedt interessante nieuwe inzichten voor de praktijk. Wellicht moeten artsen anders kijken naar infecties na een beroerte.
Longontsteking niet bacteriologisch
De longontsteking, die in de praktijk de slechte prognose voor de patiënt bepaalt, zou wel eens geen bacteriologische infectie kunnen zijn. Mogelijk is sprake van een ‘steriel ontstekingsbeeld vanuit het eigen afweersysteem’ (een pneumonitis in plaats van een pneumonie) en moeten artsen deze patiënten behandelen met middelen die ingrijpen op het immuunsysteem, zoals Prednison, in plaats van een antibioticum.