DOQ

Primeur met aug­mented reality-bril bij plaatsen schouder­protese

Wilmar de Goede, orthopeed in het St. Jans Gasthuis in Weert, had een Europese primeur te pakken. Hij was de eerste die een augmented reality-bril gebruikte bij het plaatsen van een schouderprothese. Hoe ging dit in zijn werk en hoe heeft hij dit ervaren? Vijf vragen aan Wilmar de Goede.

“Ik vond met name de mogelijkheid voor ondersteuning op afstand heel waardevol”

Orthopeed Wilmar de Goede

Waar kwam het idee vandaan om een augmented reality-bril bij deze schouderoperatie te gebruiken?

“De firma die bij ons de schouderprotheses levert is bezig met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van virtual reality, om bijvoorbeeld jonge artsen bepaalde operaties te laten oefenen, en augmented reality (AR). Zij boden de mogelijkheid om een AR-bril te testen. Het leek me erg interessant om zo’n bril eens op de operatiekamer te proberen en mijn ervaringen te delen. Ik weet dat ze in de Verenigde Staten al iets verder zijn met dit soort ontwikkelingen, vooral bij het plaatsen van knie- en heupprotheses. Voor schouderprotheses is zoiets nog niet eerder gedaan, we hadden hiermee een Europese, en wellicht wereldwijde primeur.”

Hoe werkt de AR-bril in de praktijk?

“De basis is dat ik een soort extra grote spatbril op mijn hoofd had, waarbij ik verschillende schermen in mijn gezichtsveld kon projecteren, zoals het operatieplan, een videoverbinding met een collega of een foto of CT-scan van het te opereren gebied. Daarbij had ik de keuze deze schermen op een vaste positie te plaatsen of om ze vrij me

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »

Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »