Primeur met augmented reality-bril bij plaatsen schouderprotese
Redactioneel
21 juni 2023
Wilmar de Goede, orthopeed in het St. Jans Gasthuis in Weert, had een Europese primeur te pakken. Hij was de eerste die een augmented reality-bril gebruikte bij het plaatsen van een schouderprothese. Hoe ging dit in zijn werk en hoe heeft hij dit ervaren? Vijf vragen aan Wilmar de Goede.
“Ik vond met name de mogelijkheid voor ondersteuning op afstand heel waardevol”
Orthopeed Wilmar de Goede
Waar kwam het idee vandaan om een augmented reality-bril bij deze schouderoperatie te gebruiken?
“De firma die bij ons de schouderprotheses levert is bezig met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van virtual reality, om bijvoorbeeld jonge artsen bepaalde operaties te laten oefenen, en augmented reality (AR). Zij boden de mogelijkheid om een AR-bril te testen. Het leek me erg interessant om zo’n bril eens op de operatiekamer te proberen en mijn ervaringen te delen. Ik weet dat ze in de Verenigde Staten al iets verder zijn met dit soort ontwikkelingen, vooral bij het plaatsen van knie- en heupprotheses. Voor schouderprotheses is zoiets nog niet eerder gedaan, we hadden hiermee een Europese, en wellicht wereldwijde primeur.”
Hoe werkt de AR-bril in de praktijk?
“De basis is dat ik een soort extra grote spatbril op mijn hoofd had, waarbij ik verschillende schermen in mijn gezichtsveld kon projecteren, zoals het operatieplan, een videoverbinding met een collega of een foto of CT-scan van het te opereren gebied. Daarbij had ik de keuze deze schermen op een vaste positie te plaatsen of om ze vrij me
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: