DOQ

Prof. dr. Asselbergs: ‘We gaan naar een ander soort geneeskunde toe’



Telebegeleiding, zorg op afstand, zelfmanagement-apps: cardioloog prof. dr. Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht is enthousiast over technologische ontwikkelingen in de zorg. Desondanks plaatst hij ook de nodige kanttekeningen.

Zorg op afstand wekte de persoonlijke interesse van cardioloog prof. dr. Folkert Asselbergs tijdens zijn loopbaan in Utrecht. “Ik zie patiënten vrij nemen om vervolgens in de file te staan naar het UMC Utrecht, om bij mij in een half uur klaar te zijn. Met een hogere bloeddruk dan normaal, omdat ze nerveus van de dokter worden. Dat is toch zinloos?”, zegt hij. “Binnen de cardiologie en ook andere specialismen kan, als de patiënt stabiel is, veel op afstand. De technologische ontwikkelingen gaan snel; we gaan naar een andere soort geneeskunde toe.”

cardioloog prof. dr. Folkert Asselbergs

Zelfmanagement

Asselbergs werkt deels in Londen, en vliegt dan ook vaak op en neer. “Als je kijkt naar mijn vliegtuig-app en naar hoe het vroeger ging: nu check ik zelf in, ik boek mijn eigen stoel. Ik voel me empowered en de vliegtuigmaatschappij kan zo de kosten reduceren. Ook in de zorg kun je met innovaties die win-win-situatie creëren. Ik ben een groot voorstander van zelfmanagement: dat geeft de patiënt een gevoel van controle en verantwoordelijkheid over zijn ziekte, zonder dat je ze als arts volledig loslaat. Waarom zou je als arts bijvoorbeeld niet kunnen Skypen met een patiënt met wie het goed gaat?”, zegt hij. “Je moet natuurlijk wel goed kijken voor wie welke vorm van zorg op afstand al dan niet passend is.”

Niet overhypen

En dat is meteen waar de schoen wringt: de bewijslast is op dat gebied nog niet rond. “Ik geloof dat telebegeleiding een rol speelt in de zorg, en die zal verder toenemen. Maar: je moet het niet overhypen. Er zitten haken en ogen aan, het is ook niet one size fits all voor één bepaalde patiëntencategorie. Als een patiënt bijvoorbeeld net is ontslagen uit het ziekenhuis of veel klachten ervaart, dan heeft hij meer intensieve monitoring nodig. Als een patiënt stabiel is en eens per jaar op controle komt, dan hoeft hij echt niet dat hele jaar telebegeleiding te hebben. We moeten naar een flexibel systeem, met bijbehorende vergoedingen.”

Technologische ontwikkelingen

Die vergoedingen van zorg op afstand: dat is een andere kanttekening. Asselbergs: “Laat ik een patiënt naar huis gaan met telebegeleiding, dan komt hij terug in de eerste lijn. De vergoeding is nu nog gelinkt aan de zorgverlener, maar dat zou gekoppeld aan de patiënt moeten zijn. En: wie kan er allemaal bij de data die het monitoren oplevert? Het zou wenselijk zijn als de thuiszorg, de huisarts en de cardioloog die op hetzelfde platform kunnen inzien.”

Pilot in Utrecht

Het UMC Utrecht is momenteel bezig met een pilot om die mogelijkheden te verkennen. “Je moet eigenlijk drie jaar gewoon met elkaar ‘doen’, en dan kun je zien wat het oplevert en wie het wat kost. Als de ziekenhuiszorg goedkoper wordt door telebegeleiding, maar de eerste lijn vervolgens zwaarder wordt belast, heeft het weinig zin.”

Zijlijn

Het nog ontbreken van bewijs en beleid maakt dat niet alle zorgverleners binnen de geneeskunde staan te springen om de technologische ontwikkelingen waar Asselbergs enthousiast over is. “Maar we moeten daar met elkaar wel het voortouw in nemen, of in elk geval onze verantwoordelijkheid. Het is al gaande, de veranderingen zijn onomkeerbaar. Als je alleen al kijkt naar het aantal mensen dat bijvoorbeeld een Applewatch heeft: we gaan er echt naartoe dat mensen meer data over zichzelf beschikbaar willen hebben en dat zorg op afstand gebruikelijker wordt. Wij als zorgprofessionals kunnen zorgen dat deze ontwikkelingen binnen ons vak verantwoord gebeuren, ook op ethisch vlak. We zijn bovendien aan de maatschappij verplicht om kritisch te kijken naar de kosten, want het gaat om geld van ons allemaal. We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan nu de ontwikkelingen razendsnel gaan.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx