Prof. dr. Bosch: ‘Echografie heeft grote meerwaarde bij acuut zieke patiënten’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
27 augustus 2019

Hoogleraar acute interne geneeskunde prof. dr. Frank Bosch merkte dat er veel te weinig gebruik wordt gemaakt van echografie in de opvang en behandeling van acuut zieke patiënten en besloot hier wat aan te doen. “Het is een goede en snelle manier om lichamelijk onderzoek te versterken.”

Prof. dr. Frank Bosch heeft als hoogleraar acute interne geneeskunde (Radboudumc/Rijnstate) bijzondere aandacht voor echografie in de opvang en behandeling van acuut zieke patiënten. “En terecht”, zegt hij, “want toepassing daarvan leidt tot veiliger, betere en snellere zorg. De gangbare werkwijze is al decennialang dat we anamnese en lichamelijk onderzoek doen en vervolgens in een aantal gevallen besluiten ook nog wat beelden te maken. Dit terwijl op basis van onderzoek onomstotelijk duidelijk is dat de discriminatoire waarde van lichamelijk onderzoek beperkt is. Vrij vocht in de buik bijvoorbeeld is zo nauwelijks vast te stellen, tenzij het echt om een forse hoeveelheid gaat. Echografie is juist een goede en snelle manier om lichamelijk onderzoek te versterken.”

Prof. dr. Frank Bosch
(bron: Frank Bosch)

Belang echografie

Bosch stoorde zich dan ook al geruime tijd aan het feit dat te weinig gebruik wordt gemaakt van echografie in de opvang en behandeling van acuut zieke patiënten en besloot hier wat aan te doen. “Je moet echt wel het nodige leren om het op verantwoorde wijze te kunnen doen”, vertelt hij, “je leert het niet even in een middag. In het curriculum heeft het bovendien lange tijd veel te weinig aandacht gekregen, maar dat is gelukkig wel aan het veranderen. Echografie is een dure techniek

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel