Prof. dr. Bleeker: ‘Corona was an accident waiting to happen’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
21 juli 2021

“Uitbraken van infectieziekten zijn niet altijd te voorkomen. Maar we kunnen ons er wél beter op voorbereiden”, stelt internist-infectioloog prof. dr. Chantal Bleeker-Rovers. Zij werd onlangs benoemd tot hoogleraar uitbraken van infectieziekten (Radboudumc).

Nee, de coronacrisis vormde niet de directe aanleiding om Bleeker te benoemen tot hoogleraar uitbraken van infectieziekten. “De procedure om tot die benoeming te komen, liep al voordat de pandemie zich aandiende”, vertelt ze. Ze richt zich al sinds 2008 op onderzoek naar de aanpak van uitbraken van infectieziekten. De focus daarbij lag aanvankelijk vooral op Q-koorts en later onder andere ook op het voorbereiden op van ebola verdachte patiënten.

Internist-infectioloog prof. dr. Chantal Bleeker-Rovers

Interessante parallel

“Corona is natuurlijk wel een heel bijzondere infectieziekte”, aldus Bleeker. “Het is in onze tijd de eerste die we op een zo mondiale schaal meemaken. Mijn hoogleraarschap is ook deels gericht op het ontwikkelen van manieren om in de toekomst beter voorbereid te zijn op zulke uitbraken. Maar het gaat om meer dan alleen corona; het bredere onderzoek naar Q-koorts loopt ook nog. Wel zit daar een interessante parallel in natuurlijk, want net als bij corona is bij Q-koorts sprake van een groep patiënten die langdurige vermoeidheidsklachten houdt. Het feit dat dit bij corona op nog veel grotere schaal het geval is, baart mij wel zorgen.”

“Net voor de coronacrisis vond nog een internationale bijeenkomst plaats om meer Europees te gaan samenwerken”

Europese samenwerking

Bleeker is betrokk

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel