DOQ

Prof. dr. Crijns: ‘Ze kreeg pijn op de borst wanneer de pacemaker inviel’

Als een lichamelijke klacht een onorthodoxe oorzaak heeft en de patiënt er bovendien niet continu door wordt geplaagd, staat de arts voor een grote uitdaging. Prof. dr. Harry Crijns, die eind vorig jaar afscheid nam als afdelingshoofd en hoogleraar Cardiologie van het Maastricht UMC+, vertelt over een vrouw bij wie het een aantal jaren duurde voordat hij het euvel had ontdekt. Wat hij ervan leerde? “Binnen onze dagelijkse routines is er vaak weinig tijd voor, maar probeer toch ruimte te maken om out of the box te denken.

Ongeveer tien jaar geleden kwam een patiënt bij cardioloog prof. dr. Harry Crijns die een behandeling tegen hartritmestoornissen had ondergaan in een ander medisch centrum. “Bij deze vrouw van middelbare leeftijd was ablatie toegepast, maar die was niet helemaal goed verlopen”, vertelt hij. “Daardoor waren de ritmestoornissen slechts deels verdwenen. Daarnaast had de ablatie schade veroorzaakt die leidde tot geleidingsproblematiek; het hart kon de prikkels niet meer voldoende doorgeleiden. Op den duur was de geleidingsstoornis van dien aard, dat medicatie niet volstond en we besloten tot plaatsing van een pacemaker.”

Cardioloog prof. dr. Harry Crijns

Geen angina pectoris

Na de ingreep had de vrouw af en toe pijn op de borst, waarvoor ze hartrevalidatietherapie volgde. Crijns: “Helaas hielp dat niet. Bij pijn op de borst ben je als cardioloog al snel geneigd te denken aan angina pectoris, maar dat had ik uitgesloten met een inspanningstest en een CT-scan. De kransslagader was normaal. Ik moest dus verder kijken. Gaandeweg kre

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”


Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »