Prof. dr. De Man: ‘Ik verbaasde me tóch hoe slim het lichaam is om de longen te her-modelleren’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
20 januari 2021

De longen genezen door de lever te behandelen. Dat is wat prof. dr. Rob de Man en collega’s deden bij een patiënt met het hepatopulmonaal syndroom. “Een half jaar na de ingreep zag ik deze meneer voor het eerst zonder rolstoel en zuurstoftank binnenwandelen op de polikliniek”, vertelt de MDL-arts en hoogleraar Hepatologie uit het Erasmus MC. 

“Denk als verwijzer niet automatisch dat een patiënt met het hepatopulmonaal syndroom niet kan worden behandeld”, zegt MDL-arts en hoogleraar Hepatologie prof. dr. Rob de Man. “Inderdaad, met medicatie is het ziektebeloop niet te beïnvloeden, maar deze zeldzame aandoening is wel een indicatie voor een levertransplantatie. Soms kunnen we iemand in het Erasmus MC helpen met deze ingreep.” 

MDL-arts en hoogleraar Hepatologie prof. dr. Rob de Man

Kortademig en blauw 

Het hepatopulmonaal syndroom is een longziekte die wordt veroorzaakt door de lever. Bij chronisch leverlijden kan het gebeuren dat het orgaan bepaalde stoffen niet langer filtert, zoals stikstofmonoxide (NO). Deze stoffen bereiken dan vanuit de lever de longen, waar ze onder meer uitzetting van bloedvaten teweegbrengen. Het gevolg: bloed stroomt niet de bloedvaten van de longblaasjes in, maar gaat langs de longen. De patiënt ontwikkelt een zuurstoftekort in zijn bloed. De Man: “Iemand krijgt een blauw uiterlijk, wordt kortademig, kan steeds minder inspanning levere

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel