DOQ

Prof. dr. Dekker: ‘Niet bang zijn voor technologische ontwikkelingen’

Prof. dr. Lukas Dekker is cardioloog-elektrofysioloog bij het Catharina Ziekenhuis en recent benoemd tot hoogleraar bij de Technische Universiteit Eindhoven. In die rol ontwikkelt hij oplossingen voor patiënten met boezemfibrilleren, maar houdt hij zich ook bezig met het koppelen van technologie aan de klinische praktijk. “Wij willen de individuele patiënt beter leren begrijpen met sensoren, beeldvormingstechnieken en artificiële intelligentie.”

Cardioloog-elektrofysioloog prof. dr. Lukas Dekker werd onlangs benoemd tot hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven met als leeropdracht “Technology for outcome-driven cardiac care”.In dat kader werkt hij aan technologische oplossingen voor patiënten met hartritmestoornissen, met name boezemfibrilleren. Daarbij speelt de rek van het hart een grote rol: mensen die door een lekke hartklep, hoge bloeddruk of slaapstoornissen een overrekte boezem hebben, hebben meer kans op de aandoening.

Ablatie bij boezemfibrilleren

Dekker: “Wij doen onderzoek naar het definitief verhelpen van boezemfibrilleren door ablatie: het bewerken van het hart door bevriezing of verwarming.” Die techniek bestaat al 25 jaar, maar Dekker ontwikkelt deze verder. “Het traditionele concept is dat de littekens de geleiding van het hart beïnvloeden, maar er zijn ook aanwijzingen dat ze hun effect sorteren op een andere manier: door de elasticiteit van het hart te beïnvloeden en de rek van het hart te verminderen. Als je dat op een slimme manier berekent en toepast, ben je veel sneller klaar met een eenvoudigere, efficiëntere ingreep.”

Cardioloog-elektrofysioloog prof. dr. Lukas Dekker

Plaats van technologie

Dekkers werkzaamheden op het gebied van de cardiologie staan symbool voor de rest van zijn leeropdracht: het onderzoeken van de plaats van technologie in de huidige gezondheidszorg. “Er komen steeds meer technische ontwikkelingen, terwijl we ook staan voor uitdagingen zoals bekostiging.” Hij wil daarom een brug slaan tussen technologie en value based healthcare. “Wij willen de individuele patiënt beter leren begrijpen met sensoren, beeldvormingstechnieken en artificiële intelligentie (AI). Bij hartritmestoornissen weten we bijvoorbeeld pas na een katheterablatie wat het effect was van de behandeling. Dat kan efficiënter.”

Samenwerken

Dekker is een van de oprichters van het e/MTIC (Eindhoven Medtech Innovation Center), een samenwerkingsverband van de TU/e, Philips, slaapcentrum Kempenhaeghe, het Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. In dat verband hoopt hij te kunnen werken aan technologie die hem in staat stelt om per patiënt de beste behandeling te kiezen. Een stijlbreuk met de traditionele benadering, zegt Dekker. “Vroeger ontwikkelde je een techniek en moest je die testen op grote groepen mensen tot hij statistisch significant bleek. Maar we behandelen geen groepen patiënten: wij behandelen individuen.”

Wederzijds begrip

Voor technologie volwaardig deel uit kan maken van value-based healthcare, denkt Dekker dat er wederzijds begrip nodig is tussen behandelaars en ingenieurs.“We weten al dat computers onze röntgenfoto’s beter kunnen beoordelen dan wijzelf; in de toekomst zal dat ook voor echo’s en MRI’s gaan gelden. Dus als je een database met dergelijke informatie koppelt aan patiëntprofielen, kunnen we beter individuele voorspellingen maken. Maar daarvoor ontbreekt de benodigde koppeling tussen behandelaars en ingenieurs nog wel.” De omgeving van Eindhoven is een vruchtbare omgeving voor zo’n interactie, vindt Dekker. “Met e/MTIC hebben we in korte tijd een grote stap in de juiste richting gezet. We zijn grote projecten aan het optuigen waarbij verschillende disciplines veel van elkaar leren.”

Technologie als antwoord

Dekker probeert nu cardiologen in opleiding in aanraking te brengen met technologie. “Mijn boodschap is: open je ogen voor technologie en wees er niet bang voor. Ons werk wordt niet makkelijker door alle protocollen en wetgeving op het gebied van privacy en aansprakelijkheid. Het zou jammer zijn als wij artsen steeds meer in onze schulp kruipen. We moeten iets doen om de zorg betaalbaar te houden, en technologie kan ons daarbij helpen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”