DOQ

Prof. dr. Jeroen Jansen: ‘Het verschil tussen goed- en kwaadaardig is soms arbitrair’

Begin dit jaar is prof. dr. Jansen aangesteld als hoogleraar KNO. Met zijn onderzoek streeft hij naar verbetering van het oncologische zorgproces in het KNO-gebied. Ook hoopt hij een aanzet te kunnen geven voor een richtlijn bij zwelling in de hals. “Medisch specialisten, maar ook huisartsen, zouden zich meer moeten realiseren dat een zwelling in de hals vaak het enige symptoom is van een tumor in de mond- of keelholte.”

KNO-arts prof. dr. Jeroen Jansen is begin dit jaar aangesteld als hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde bij het LUMC, met als specifiek aandachtsgebied de hoofd-, hals- en schedelbasisoncologie. Zijn groep richt zich op een meer individueel behandelplan voor patiënten met strottenhoofd- of stembandkanker.

KNO-arts prof. dr. Jeroen Jansen
(bron: Jeroen Jansen)

Niet zomaar in juiste hokje

Jansen hoopt met zijn onderzoek het zorgproces rond oncologie in het keel-, neus- en oorgebied te optimaliseren. “Patiënten met slokdarm- of stembandkanker behandelen we vaak chirurgisch. Maar ze zijn niet zomaar in het juiste hokje te plaatsen met de standaard TNM-classificatie. Weefsels in de keel hebben belangrijke functies: ademen, slikken en praten. Het hangt af van het weefsel dat je weghaalt hoe je die functies verstoort. Ze bepalen hoeveel last een patiënt heeft van de ingreep. Daarom houden we zoveel mogelijk rekening met patiëntgerelateerde factoren: leeftijd, beroep en de eigen wensen.”

Goed- en kwaadaardig

Die insteek geldt ook voor onderzoek naar schedelbasistumoren, een andere onderzoekslijn van de groep van Jansen. “Daarbij geldt ook dat de standaardclassificatie niet toereikend is. Want hoewel die tumoren vaak goedaardig zijn, kunnen ze toch problemen veroorzaken vanwege de beperkte ruimte in de schedel.” De tumoren drukken bijvoorbeeld op zenuwen die belangrijk zijn voor horen, praten of het evenwicht. “Zo kunnen ze een slechte prognose hebben als ze op hun beloop worden gelaten. Het verschil tussen goed- en kwaadaardig is wat dat betreft arbitrair.” Jansen en zijn collega’s werken aan modellen waarmee ze kunnen voorspellen hoe groot deze tumoren kunnen worden. Dat doen ze aan de hand van microscopische en radiologische kenmerken. En ze kijken verder dan het formaat: waar zit de tumor en waar groeit hij heen? “Zo kunnen we beter preventief ingrijpen als dat nodig is. Maar ook hier geldt: wat zijn de wensen van de patiënt?”

Ogen en oren

Jansen denkt dat er een taak is weggelegd voor eerste- en tweedelijnsartsen in het eerder diagnosticeren van tumoren in het hoofd-halsgebied. Zij zijn immers de ogen en oren van het vakgebied. “De hoofd-hals-oncologische zorg is in Nederland best goed geregeld. De samenwerking is al intensief, maar deze wil ik nog beter maken. Medisch specialisten, maar ook huisartsen, zouden zich meer moeten realiseren dat een zwelling in de hals vaak het enige symptoom is van een tumor in de mond- of keelholte.” Jansen ziet meerdere keren per jaar patiënten die al maanden met een halsmetastase rondlopen zonder dat een collega in de keel heeft gekeken. “Met een cytologische punctie en onderzoek van de slijmvliezen is de diagnose vaak binnen een paar dagen te stellen. Dat zou vaker en eerder kunnen gebeuren”, zegt Jansen. Hij hoopt dat hij een aanzet kan geven voor een richtlijn voor de analyse van een zwelling in de hals.

Alcoholgebruik

Jansen hoopt met zijn onderzoek een bijdrage te kunnen leveren aan het verminderen van oncologie gerelateerd aan alcoholgebruik. “Dat is een harde noot om te kraken. Alcohol is een groot probleem, zowel medisch als maatschappelijk. De lobby is erg sterk.” Toch ziet Jansen het zonnig in. “Wij kunnen ons nu al niet meer voorstellen dat we tien jaar geleden nog rookten in het ziekenhuis. Ik voorspel dat dit ook met alcohol zo zal gaan: over tien jaar zullen we ons verwonderen dat we vroeger in het ziekenhuis een nieuwjaarsborrel met alcohol vierden.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx