Prof. dr. Maas: ‘Álle medische disciplines zouden weet moeten hebben over vrouwspecifieke risicofactoren voor HVZ’

mm
Judith Cohen
Redactioneel,
8 maart 2021

Kennis van vrouwspecifieke risicofactoren voor HVZ is niet alleen relevant voor cardiologen, maar voor álle artsen en medische disciplines. Momenteel worden de evidente genderverschillen nog te weinig her- en erkend door de verschillende medisch specialismen, stelt cardioloog prof. dr. Angela Maas van het Radboudumc. Maas vertelt over de consensus paper die zij recent samen met een internationaal multidisciplinair consortium van experts publiceerde in de European Heart Journal. De paper bundelt de huidige kennis hierover. “Nu is mijn wens nog dat alle artsen opgeleid worden met deze kennis, en het uitvragen van de levensloop van vrouwen structureel implementeren in hun anamnese en diagnostiek.”

Het initiatief voor de consensus paper ontstond zo’n anderhalf jaar geleden toen Maas in gesprek raakte met internationaal collega Peter Collins, cardioloog in Londen, en eerste auteur van het eerdere consensus paper van de ESC (European Society of Cardiology) dat in 2007 werd uitgebracht. Het gesprek van de twee experts eind 2019 deed hen beseffen dat de consensus paper meer dan toe was aan een herziening.

Cardioloog prof. dr. Angela Maas (fotograaf Anette Brolenius)

Multidisciplinair is sleutel tot innovatie

“Onze nieuwe consensus paper is geschreven door een multidisciplinair team van experts”, legt Maas uit. “Multidisciplinaire samenwerking is in mijn optiek de sleutel tot innovatie binnen de gezondheidszorg. Verschillende specialismen zijn complementair aan elkaar, en de verschillende invalshoeken moeten met elkaar gecombineerd worden om de patiënt in de juiste context te kunnen eva

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel