DOQ

Prof. dr. P.E. Postmus: ‘Behandeling van longkanker is maatwerk’

Hoogleraar Longziekten Piet Postmus zit al veertig jaar in het vak, maar had nog nooit zo’n positief gevoel over de behandeling van longkanker als in de afgelopen vijf jaar. Eindelijk komt er ook voor de meest dodelijke vorm van kanker uitzicht op effectieve behandelingen. Dat is vooral te danken aan nieuwe medicijnen. Er is daarnaast nog wel winst te behalen bij de vroege opsporing van de ziekte en het slimmer inzetten van operaties. Dat zei hij op maandag 26 maart 2018 in zijn oratie.

Bij  patiënten die de diagnose longkanker krijgen, wordt eerst gekeken of het mogelijk is de tumor operatief te verwijderen. Tot nu toe is het daarbij standaard om de hele kwab met daarin de tumor en de lymfeklieren weg te nemen. Een ingrijpende operatie die volgens Postmus bij een aantal patiënten een stuk minder uitgebreid zou kunnen. “Een hele longkwab verwijderen is wellicht niet nodig. De komende tijd gaan we met centra in de regio onderzoeken of een kleinere operatie voor tumoren met bepaalde kenmerken ook een optie is. Als we eenmaal weten dat dit kan zonder dat er een grotere kans bestaat op het terugkeren van de tumor in dat gebied, kan worden overwogen een andere beperkte lokale behandeling toe te passen”, aldus Postmus.

Groot bevolkingsonderzoek

Voorwaarde voor zo’n beperkte operatie is dat de longkanker wordt ontdekt voordat de ziekte is uitgezaaid. Dit is een situatie die Postmus momenteel nog niet veel tegenkomt in de spreekkamer. Daarom hoopt hij op een groot bevolkingsonderzoek, waarbij mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van longkanker al in een vroeg stadium geïdentificeerd worden. Zulke onderzoeken bestaan al voor borst-, darm- en baarmoederhalskanker. Postmus: “Juist voor longkanker is zo’n bevolkingsonderzoek broodnodig. Van alle kwaadaardige aandoeningen is de sterfte aan longkanker wereldwijd het hoogst”.

Ook voor patiënten met al uitgezaaide tumoren verbeteren de vooruitzichten snel en wordt de behandeling steeds meer maatwerk. “Gebaseerd op kenmerken van de tumorcellen kunnen we nu kiezen voor behandelingen die zeer effectief zijn bij specifieke mutaties in de kankercel. Voor een nog veel grotere groep is het mobiliseren van het eigen afweersysteem nu mogelijk door gericht de verdedigingsmechanismen van de kankercel uit te schakelen. De resultaten van meer dan 4 jaar durende internationale immunotherapie-studies zijn veelbelovend. Deze zorgen namelijk voor een overlevingsduur die met bestaande chemotherapie nooit bereikt kan worden. Longkanker kan zo van een dodelijke, een chronische ziekte worden.”

Aandacht voor tabaksverslaving

In het kader van voorkomen is beter dan genezen, pleit Postmus in zijn oratie ook voor een veel sterker beleid tegen de tabaksverslaving. Het LUMC moet volgens hem sterk  investeren in een actief anti-rookbeleid bij patiënten die geopereerd moeten worden. Dit kan namelijk veel post-operatieve problemen voorkomen. Tot nu toe wordt er volgens Postmus te veel gefocust op het terugdringen van de blootstelling aan sigarettenrook, terwijl we juist de verslaving moeten aanpakken.

Bron: LUMC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx