Prof. dr. Reyners: ‘Hij wilde ervoor zorgen dat zijn vrouw en kinderen na zijn dood zo goed mogelijk verder konden met hun bestaan’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
10 maart 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Wie kan voor zichzelf de zaken helder overzien en regelen na het bericht dat hij spoedig gaat sterven? Weinigen. Wie is daarbovenop bij machte in die situatie na te denken en van alles te organiseren voor zijn naasten? Nog minder mensen. Internist-oncoloog prof. dr. An Reyners, hoogleraar Palliatieve Geneeskunde aan het UMCG, maakte tijdens haar opleiding kennis met zo’n uitzonderlijke patiënt.

“Ik zou iedere terminale patiënt gunnen dat hij op dezelfde manier kan praten, handelen en ook voelen als de man die ik ontmoette tijdens mijn opleiding tot internist-oncoloog”, vertelt prof. dr. Reyners. “Net als ik was hij een vroege dertiger en had hij twee jonge kinderen. Hij had niet lang meer te leven. In die periode hebben we vele gesprekken gevoerd, dikwijls met zijn vrouw erbij.”

Internist-oncoloog An Reyners

Verder kunnen

“Patiënten die weten dat ze op korte termijn gaan overlijden, hebben vaak moeite om hierover te praten. Meestal stellen ze zich ook de vraag: hoe laat ik mijn naasten achter? Deze man had het vermogen alles goed te verwoorden. Sterker, hij wilde ervoor zorgen dat zijn vrouw en kinderen na zijn dood zo goed mogelijk verder konden met hun bestaan. Achteraf zeg ik: waarschijnlijk was dat de wijze waarop hij altijd in het leven had gestaan. Hij regelde graag dingen voor anderen.”

“Deze man wilde ervoor zorgen dat zijn vrouw en kinderen na zijn dood zo goed mogelijk verder konden met hun bestaan”

Nieuwe partner

“Het meest bijzondere voorbeeld daarvan was wat hij zijn

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel