Prof. dr. Terwindt: ‘Vrouwspecifieke neurologie begint al bij de huisarts’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
3 februari 2021

Neuroloog-bioloog prof. dr. Gisela Terwindt werd per 1 oktober benoemd tot hoogleraar Neurologie bij het LUMC en gaat zich specialiseren in paroxysmale hersenaandoeningen, in het bijzonder hoofdpijn. Ze is van mening dat dit onderwerp meer aandacht in de zorg verdient, in combinatie met aandacht voor de vrouw bij neurologische aandoeningen. “Het moet tot ons doordringen dat voor vrouwen andere risicofactoren gelden dan mannen. Dat geldt met name voor migraine.”

Prof. dr. Gisela Terwindt begon haar academische carrière met een studie Biologie, waarin ze geïnteresseerd raakte in de neurogenetica en translationeel onderzoek. Ze specialiseerde zich in de genetica achter migraine. Daar blijken raakvlakken te bestaan met depressie. “De laatste jaren zijn we ons steeds meer gaan richten op de reden waarom iemand migraineaanvallen krijgt”, vertelt ze. “Vaak is er comorbiditeit met depressie. Die combinatie geeft een groter risico op chronificatie. Daarom moet de behandeling van migraine zich ook meer richten op die comorbiditeit.”

Neuroloog-bioloog prof. dr. Gisela Terwindt (Foto: eugenijusb.com)

Migraine en depressie

Maar dat behandelen van migraine én depressie is in de praktijk lastig uitvoerbaar, zegt ze. “Bij zorgverzekeraars is er vaak onduidelijkheid over de DBC waar deze zorg onder valt. Zorg naar aanleiding van de depressieklachten, zoals gesprekken met een psycholoog, wordt daardoor niet vergoed onder de DBC hoofdpijn.” Terwindt denkt na over het gebruik van moderne tools om deze werkwijze te stroomlijnen en te veranderen. “Psychologische begeleiding op afstand speelt daarin een grote

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel