DOQ

Prof. dr. Terwindt: ‘Vrouwspecifieke neurologie begint al bij de huisarts’

Neuroloog-bioloog prof. dr. Gisela Terwindt werd per 1 oktober benoemd tot hoogleraar Neurologie bij het LUMC en gaat zich specialiseren in paroxysmale hersenaandoeningen, in het bijzonder hoofdpijn. Ze is van mening dat dit onderwerp meer aandacht in de zorg verdient, in combinatie met aandacht voor de vrouw bij neurologische aandoeningen. “Het moet tot ons doordringen dat voor vrouwen andere risicofactoren gelden dan mannen. Dat geldt met name voor migraine.”

Prof. dr. Gisela Terwindt begon haar academische carrière met een studie Biologie, waarin ze geïnteresseerd raakte in de neurogenetica en translationeel onderzoek. Ze specialiseerde zich in de genetica achter migraine. Daar blijken raakvlakken te bestaan met depressie. “De laatste jaren zijn we ons steeds meer gaan richten op de reden waarom iemand migraineaanvallen krijgt”, vertelt ze. “Vaak is er comorbiditeit met depressie. Die combinatie geeft een groter risico op chronificatie. Daarom moet de behandeling van migraine zich ook meer richten op die comorbiditeit.”

Neuroloog-bioloog prof. dr. Gisela Terwindt (Foto: eugenijusb.com)

Migraine en depressie

Maar dat behandelen van migraine én depressie is in de praktijk lastig uitvoerbaar, zegt ze. “Bij zorgverzekeraars is er vaak onduidelijkheid over de DBC waar deze zorg onder valt. Zorg naar aanleiding van de depressieklachten, zoals gesprekken met een psycholoog, wordt daardoor niet vergoed onder de DBC hoofdpijn.” Terwindt denkt na over het gebruik van moderne tools om deze werkwijze te stroomlijnen en te veranderen. “Psychologische begeleiding op afstand speelt daarin een grote rol. We vergeten bij patiënten met migraine soms dat je ze medicatie kunt voorschrijven, maar dat je ze ook moet begeleiden in het omgaan met hun aandoening. Het is belangrijk de impact daarvan te onderkennen.”

“Je komt snel in een vicieuze cirkel: als je een migraineaanval hebt neem je een geneesmiddel, dat hoofdpijn als bijwerking kan hebben”

Overgebruik

Daarom wil Terwindt naast comorbiditeit ook de aandacht vestigen op medicatiegebruik bij migraine. Overgebruik-hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem bij mensen met migraine. “Er zijn allerlei behandelingen voor chronische migraine, maar die worden te vaak ingezet. Je komt snel in een vicieuze cirkel: als je een migraineaanval hebt neem je een geneesmiddel, dat hoofdpijn als bijwerking kan hebben. Daarom neem je er snel meer van als de migraine terugkomt.”

“Patiënten moeten een periode door de hoofdpijn heen bijten. Dat is erg moeilijk, en veel artsen zijn hier daarom erg terughoudend in”

Afkicken

Maar het laten afkicken van hoofdpijnmedicatie heeft de nodige voeten in de aarde, vooral bij comorbiditeit met depressie. “Deze mensen moeten we cold turkey laten stoppen”, vertelt Terwindt. “Patiënten moeten een periode door de hoofdpijn heen bijten. Dat is erg moeilijk, en veel artsen zijn hier daarom erg terughoudend in.” Maar hoewel het onderwerp lastig bespreken blijft onder collega’s, is deze aanpak volgens Terwindt het beste voor de patiënt. “Na drie maanden, onder begeleiding van een speciale hoofdpijnverpleegkundige, zijn de meeste mensen opgeknapt. Ik denk dat die nuchtere aanpak werkt.”

Vrouwspecifiek

Terwindt wil zich de komende jaren richten op risicofactoren bij migraine en stroke bij vrouwen. Want hoewel zij op dit gebied niet per se ondervertegenwoordigd zijn, kijken onderzoekers niet naar de verschillen tussen de geslachten. “Migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar het is nooit goed uitgezocht waarom dat zo is”, zegt ze. “Je ziet bij al deze studies dat bij vrouwen de aanvallen meer terugkomen en geneesmiddelen minder effectief zijn dan bij mannen. Wij denken dat dat te maken heeft met hormonen: we zien dat migraine rond de menstruatie vaker voorkomt, en dat zwangere vrouwen er minder last van hebben. Ook ontspoort de hoofdpijn bij veel mensen in de menopauze.”

Risicofactoren

De nieuwe hoogleraar en haar collega’s willen daarom hoofdpijn en het risico op stroke bij vrouwen onderzoeken in een studie die is gesubsidieerd door ZonMw en de Hersenstichting. “Migraine is een van de vrouwspecifieke risicofactoren voor herseninfarcten”, zegt Terwindt. “Wij hebben een consortium opgezet om daar onderzoek naar te doen, met als doel risicofactoren bij vrouwen te vinden die we kunnen gebruiken voor preventieve maatregelen. We streven naar een vrouwspecifieke risicoscore. Het moet doordringen tot de wereld dat voor vrouwen andere risico’s gelden op strokes dan mannen. Migraine is daar een belangrijke van.”

“Bij niet-bewezen effectiviteit moeten we beter nadenken over een beter medicijn dan de pil. Het is geen snoepje”

Rol van de huisarts

Vrouwspecifieke neurologie begint al bij de huisarts, stelt ze. “Velen denken onvoldoende door als ze een jonge moeder zien met migraine tijdens hun spreekuur. Die schrijven ze vaak onterecht de anticonceptiepil voor om de hormonen onder controle te krijgen. Maar dat is niet gunstig en kan zelfs een averechts effect hebben. Er zijn bijwerkingen en risico’s op stroke, waar we nu pas weet van hebben.” Terwindt en haar collega’s willen daarom eerst aantonen of het middel niet erger is dan de kwaal. “Bij niet-bewezen effectiviteit moeten we beter nadenken over een beter medicijn dan de pil. Het is geen snoepje.”


Voor meer informatie, zie www.lumc.nl/hoofdpijn

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx