Prof. dr. Van Dijk: ‘Op het eerste gezicht mysterieus, maar uiteindelijk logisch verklaarbaar’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
1 mei 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft gehad. Hoe merkwaardig ook het verhaal dat een patiënt vertelt, hoe onwaarschijnlijk het gesuggereerde verband, neem als arts het relaas te allen tijde serieus, stelt klinisch fysicus-audioloog prof. dr. Pim van Dijk. Wat aanvankelijk ‘vreemd’ lijkt, kan uiteindelijk verklaarbaar zijn door logische, recht-toe-recht-aan-verbindingen.

 Wat een rariteit lijkt te zijn, kan de aanzet vormen tot wetenschappelijk onderzoek en in het gunstigste geval betere zorg. Daarvan raakte klinisch fysicus-audioloog prof. dr. Pim van Dijk extra doordrongen nadat patiënten hem vertelden tinnitus te horen wanneer zij hun ogen op een bepaalde manier bewegen. Van Dijk is hoogleraar Audiologie aan het UMC Groningen.

Klinisch fysicus-audioloog prof. dr. Pim van Dijk

Tinnitus

“Krijgt u tinnitus of neemt het toe wanneer u uw nek of kaak beweegt? Deze vraag stellen wij standaard tijdens het tinnitusspreekuur. Dat was jaren geleden ondenkbaar geweest. Ik weet nog goed: ik was al een tijd klinisch fysicus-audioloog toen een patiënt me vertelde oorsuizen te horen wanneer hij zijn kaak opzij bewoog. Dat was ik nog nooit tegengekomen. Ik vroeg me af hoe dat nu mogelijk was, maar verdiepte me er verder niet in. Totdat in de loop der tijd meer patiënten me spontaan vertelden over dit verband. Toen ging ik de literatuur erop naslaan. En wat bleek? De correlatie was een klein aantal keren beschreven.”

Bijna één op de drie

Tegenwoordig is het verband algemeen bekend, vertelt prof. dr. Van Dijk. Mede d

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel