Prof. dr. Van Laar: ‘Stamceltransplantatie was haar enige kans op langere overleving’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
19 mei 2021

Geneeskunde betekent vaak ook: grenzen verleggen en onbekend terrein durven betreden. Soms is het een patiënt die artsen een duwtje in deze richting geeft. Prof. dr. Jaap van Laar, reumatoloog en hoogleraar reumatologie in het UMC Utrecht, vertelt erover. “Dankzij deze vrouw onderzoeken we nu ook bij andere patiënten met sclerodermie of het nuttig is al in een relatief vroeg stadium van de ziekte over te gaan tot een stamceltransplantatie.’

“Sclerodermie is een zeldzame reumatische aandoening, een chronische auto-immuunziekte die verharding van het bindweefsel veroorzaakt. Dit gebeurt doorgaans in de huid, maar ook interne organen kunnen worden aangetast. Ik doe al 25 jaar onderzoek naar deze potentieel levensbedreigende aandoening. En ik voer met collega’s een behandeling uit die bij deze ziekte ook is te beschouwen als een niche: stamceltransplantatie.”

Reumatoloog prof. dr. Jaap van Laar

Goede komaf

Om die reden adviseerde een Amerikaanse arts een vrouw contact met Van Laar te zoeken. “Zodoende belde deze dame mij. Ze was zich ervan bewust een mogelijk levensbedreigende ziekte te hebben en vertelde dat ze waarschijnlijk een stamceltransplantatie nodig had. Kon ze op korte termijn bij mij terecht? Ik antwoordde dat onze polikliniek de komende vier tot vijf weken vol was, maar dat ik wel komende maandagmiddag nog een gaatje had in de agenda. Maar dat wordt waarschijnlijk lastig voor u, omdat u uit het buitenland moet komen? Zij antwoordde: Nee hoor, mijn piloot kan wel wachten. Mevrouw bleek van goede komaf te zijn, ze had een eigen vliegtuig.”

“Mevrou

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel