DOQ

Prof. dr. Van Laar: ‘Stamceltransplantatie was haar enige kans op langere overleving’

Geneeskunde betekent vaak ook: grenzen verleggen en onbekend terrein durven betreden. Soms is het een patiënt die artsen een duwtje in deze richting geeft. Prof. dr. Jaap van Laar, reumatoloog en hoogleraar reumatologie in het UMC Utrecht, vertelt erover. “Dankzij deze vrouw onderzoeken we nu ook bij andere patiënten met sclerodermie of het nuttig is al in een relatief vroeg stadium van de ziekte over te gaan tot een stamceltransplantatie.’

“Sclerodermie is een zeldzame reumatische aandoening, een chronische auto-immuunziekte die verharding van het bindweefsel veroorzaakt. Dit gebeurt doorgaans in de huid, maar ook interne organen kunnen worden aangetast. Ik doe al 25 jaar onderzoek naar deze potentieel levensbedreigende aandoening. En ik voer met collega’s een behandeling uit die bij deze ziekte ook is te beschouwen als een niche: stamceltransplantatie.”

Reumatoloog prof. dr. Jaap van Laar

Goede komaf

Om die reden adviseerde een Amerikaanse arts een vrouw contact met Van Laar te zoeken. “Zodoende belde deze dame mij. Ze was zich ervan bewust een mogelijk levensbedreigende ziekte te hebben en vertelde dat ze waarschijnlijk een stamceltransplantatie nodig had. Kon ze op korte termijn bij mij terecht? Ik antwoordde dat onze polikliniek de komende vier tot vijf weken vol was, maar dat ik wel komende maandagmiddag nog een gaatje had in de agenda. Maar dat wordt waarschijnlijk lastig voor u, omdat u uit het buitenland moet komen? Zij antwoordde: Nee hoor, mijn piloot kan wel wachten. Mevrouw bleek van goede komaf te zijn, ze had een eigen vliegtui

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »