Prof. dr. Van Rossum: ‘Behandel obesitas als een serieuze ziekte’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
23 september 2020

“Obesitas lossen we niet op door mensen alleen worteltjes te laten eten. Daarmee miskennen we dat het een complexe ziekte is en dat in een obees lichaam tal van regelmechanismen in gang zijn gezet die afvallen tegenwerken.” Dat zegt prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar Gezond Gewicht en Biologisch Stress onderzoek aan het Erasmus MC.

Iets meer dan de helft van de volwassenen in ons land heeft overgewicht. Bij bijna vijftien procent van de Nederlanders gaat het om de ernstige vorm: een BMI boven de 30, oftewel obesitas. Tijdens de piek van de coronacrisis bleken zij extra kwetsbaar te zijn voor COVID-19. Coronapatiënten met obesitas hadden gemiddeld een ernstiger ziektebeloop. De sterfte binnen deze groep was ook hoger dan onder coronapatiënten zonder obesitas.

Prof. dr. Liesbeth van Rossum,
internist-endocrinoloog en hoogleraar Gezond Gewicht en Biologisch Stress

Internist-endocrinoloog en hoogleraar prof. dr. Van Rossum: “77 procent van de Nederlandse IC-patiënten met het virus had overgewicht of obesitas. In sommige buitenlandse studies kwamen onderzoekers zelfs uit op negentig procent. Bedenk bovendien dat van andere griepvirussen bekend is dat de vaccinatie ertegen minder goed werkt bij mensen met obesitas. Er is een aanzienlijke kans dat we hetzelfde kunnen verwachten als er straks een vaccin is tegen COVID-19. Het kan dus nog een probleem worden als blijkt dat een groep die bij deze ziekte extra gevoelig is, er ook nog eens minder goed tegen wordt beschermd door een vaccin.”

“Een gecombineerde leefstijlinterventie kan de balans van het immuunsysteem deels

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel