Neuroloog prof. dr. Weinstein over die ene patiënt: ‘Had de tumor haar echte persoonlijkheid weggedrukt?’

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
18 april 2018

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Neuroloog prof. dr. Henry Weinstein is aan het nadenken gezet door zijn ervaringen met een patiënte die gedragsveranderingen heeft na het verwijderen van een goedaardig meningioom. “Mensen hebben verschillende eigenschappen die kunnen overheersen onder bepaalde omstandigheden. Dus wat is vrije wil? En wat is persoonlijkheid?”

Prof. dr. Henry Weinstein, neuroloog in het OLVG en in het Zaans Medisch Centrum, heeft altijd al interesse gehad voor het gedrag van mensen, en met name voor de rol die de hersenen daarbij spelen. Psychiatrie boeide hem, maar tijdens zijn coschappen psychiatrie ontdekte hij dat neurologie hem net wat meer aansprak.

Inmiddels werkt hij zo’n dertig jaar als neuroloog, waarbij zijn focus ligt op cognitieve stoornissen en algemene neurologie. Daarnaast is hij nog altijd zeer geïnteresseerd in de psychiatrie. “Uit onderzoek van de afgelopen jaren blijkt dat er steeds meer cognitieve en psychiatrische stoornissen vóórkomen bij de meeste neurologische aandoeningen. Het stukje psychiatrie is daarom belangrijk om mijn vak goed uit te kunnen oefenen.”

Goedaardig meningioom

Weinstein herinnert zich een patiënte bij wie dat grensgebied tussen neurologie en psychiatrie – en vrije wil – een belangrijke rol speelde. “Een vrouw van 45, parttime werkend, getrouwd en met twee kinderen, kreeg op een gegeven moment in haar leven kortdurende aanvallen van afwezigheid”, vertelt hij. “Het eeg-onderzoek liet epileptisch

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel