Prof. dr. Wouters: ‘Arts-assistent trainen op dialoog met patiënt’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
2 oktober 2019

“De patiënt heeft altijd gelijk. Als je de klacht niet begrijpt, mag je niet zeggen: uw klacht is niet reëel. Tracht dan verder te zoeken en toch een verklaring te vinden.” Dát is was Emiel Wouters zijn arts-assistenten altijd heeft voorgehouden. In juni nam hij als afdelingshoofd en hoogleraar Longziekten afscheid van het Maastricht UMC+.

Naar eigen zeggen werd Wouters zelf ooit opgeleid aan de hand van dogma’s en axioma’s. Het is precies was hij wilde vermijden toen hij zélf aankomende longartsen onder zijn hoede had – het zouden er uiteindelijk veertig zijn. “Je moet altijd een open mind hebben”, vat de emeritus hoogleraar samen.

Longarts prof. dr. E. Wouters

Hij geeft een voorbeeld. “Tijdens heel mijn carrière had ik te maken met de dogmatische benadering dat roken dé oorzaak is van COPD. Ik heb altijd gedacht dat dit een overbeklemtoning was, heb uitgedragen dat er meerdere factoren kunnen zijn die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Dit is een paar jaar geleden bevestigd. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat bij de helft van de patiënten COPD is terug te voeren op onvoldoende longontwikkeling op jonge leeftijd. Vanuit een dogmatische visie zijn deze patiënten altijd oneigenlijk geblameerd. Vanzelfsprekend, je kijkt als arts naar de patiënt met de kennis die hebt, maar probeer die niet te extrapoleren. Plaats jouw kennis juist binnen de informatie die je verkrijgt tijdens de dialoog met de patiënt.”

Partner

Hoe ziet dat eruit in de praktijk? Wouters: “In mijn ogen is het belangrijk dat de longarts veel respect e

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel