DOQ

Prof. Maher: ‘Klittenband-geluid bij auscultatie; denk aan IPF!’

“De letale en invaliderende longziekte IPF moet eerder worden herkend door huisartsen en longartsen”, zo stelt prof. dr. Wim Wuyts (België) tijdens het European Respiratory Society (ERS) International Congress 2018 in Parijs. Wuyts wil samen met collega prof. Toby Maher (Engeland) dat er meer aandacht komt voor deze zeldzame vorm van longfibrose.

Idiopathische pulmonale fibrose (IPF) is een longaandoening die wereldwijd zo’n drie miljoen mensen treft. Daarmee is het een zeldzame aandoening. Echter, de impact is vergelijkbaar met -en voor sommige patiënten zelfs groter dan die van- kanker. Normaal longweefsel raakt onherstelbaar beschadigd door littekenvorming waardoor de longfunctie afneemt. De patiënt wordt kortademig en krijgt last van een irritante droge hoest.

IPF_longen_auscultatieLate diagnose

Longaandoening IPF komt vooral voor bij mannen ouder dan 60 jaar. Het kan zelfs sportieve mannen treffen, die na enkele jaren nog maar amper de trap op kunnen. Dit overkwam Ron Flewett (57), een IPF-patiënt die zich nu al vier jaar sterk maakt voor grotere bekendheid van de longaandoening bij artsen en patiënten. Op 53-jarige leeftijd veranderde hij in korte tijd van een sportieve atleet in een man die niet eens meer zijn eigen kleding kon aantrekken. Op zijn röntgenfoto’s was aanvankelijk niks te zien. Het vergde veel onderzoeken en duurde uiteindelijk bijna twee jaar voordat de diagnose IPF werd gesteld.

Onomkeerbaar longfunctieverlies

Pneumoloog prof. dr. Wim Wuyts: “Momenteel kan het gemiddeld tot twee jaar duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Dat is zonde, want IPF is irreversibel. Je kunt de ziekte met medicijnen afremmen, maar de verloren longfunctie komt niet terug en de klachten verergeren. Uiteindelijk is een transplantatie een van de weinige effectieve behandelingen.” In Nederland is echter een ernstig tekort aan donorlongen, waardoor veel patiënten geen vervangende long kunnen krijgen.

Geluid van klittenbandsluiting

Prof. Toby Maher, gespecialiseerd in respiratoire aandoeningen: “Vaak wordt IPF verward met COPD en dan krijgen patiënten een verkeerde behandeling. Het is belangrijk dat de huisarts weet dat hij een patiënt moet verwijzen naar de longarts als hij bij auscultatie een geluid hoort dat lijkt op het losmaken van klittenbandsluiting. Röntgenfoto’s zijn niet toereikend om de diagnose IPF te stellen; daarvoor is altijd een CT-scan nodig.”

Achteruitgang

“Hoe eerder je vaststelt dat het IPF is, hoe eerder je kunt beginnen met behandelen”, vult Wuyts hem aan. “Er is nog geen medicijn tegen IPF, maar we kunnen de achteruitgang van de longfunctie wel afremmen.”

Bron: European Respiratory Society (ERS) 2018 / media event Boehringer Ingelheim
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx