Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Progressie atriumfibrilleren kent geslachtsverschillen
Atriumfibrilleren ontwikkelt zich bij vrouwen anders dan mannen als het gaat om de prevalentie van comorbiditeiten, symptomen, ontvangen therapieën, progressie en complicaties. Dat schrijft een team van onderzoekers uit het UMCG in Open Heart. Volgens de auteurs liggen hier verschillende pathofysiologische mechanismen aan ten grondslag.
De progressie van paroxismaal naar niet-paroxismaal atriumfibrilleren (AF) wordt geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit, en een verlaagde effectiviteit van manieren om het hartritme onder controle te krijgen. Bovendien kennen mannen en vrouwen een verschillend klinisch profiel bij paroxismaal AF. Dat kan leiden tot een verschillende progressie van de ziekte.
“Het klinisch profiel van mannen en vrouwen met AF is verschillend”
RACE V-studie
Onderzoekers van het UMCG startten de RACE V (Reappraisal of Atrial Fibrillation: Interaction between hyperCoagulability, Electrical remodeling, and Vascular Destabilisation in the Progression of AF)-studie: een multicenter, observationele registratiestudie met als doel het ophelderen van de pathofysiologische mechanismen van atriumfibrillatie.
De auteurs deden een post-hocanalyse van de resultaten van de RACE V-studie. Daarin includeerden zij 417 patiënten, waarvan 43% vrouw was. Deze groep was gemiddeld ouder dan de groep mannen, maar had minder vaak coronairlijden. Wel waren de vrouwen gemiddeld vaker obees. De mediane follow-up was 2,2 (1,6-2,8) jaar. Gedurende die tijd trad AF-progressie op bij 8,4% van de vrouwen en bij 15,1% van de mannen.
Verschillende mechanismen
De analyse van de studieresultaten laat zien dat het klinisch profiel van mannen en vrouwen met AF inderdaad verschillend is. Vrouwen hebben meer te kampen met symptomen van progressie dan mannen. Daarnaast was de incidentie van de progressie van AF lager bij vrouwen dan bij mannen.
De auteurs schrijven dat de parameters geassocieerd met AF-progressie verschillen per geslacht. Dat kan wijzen op verschillende onderliggende pathofysiologische mechanismen. Om een optimale behandeling voor AF te garanderen pleiten de auteurs daarom voor een holistische aanpak.
Referentie: Mulder BA, Khalilian Ekrami N, Van De Lande ME, et al. Women have less progression of paroxysmal atrial fibrillation: data from the RACE V study. Open Heart 2023;10:e002534.