Promotie: educatiestrategieën bij patiënten met reumatische aandoeningen

mm
redactie
Redactioneel,
26 september 2019

Aniek Claassen is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper en werkzaam als Junior Onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek. Zij deed onderzoek naar verschillende educatiestrategieën bij patiënten met reumatische aandoeningen. Dit onderzoek laat zien dat gedachten over informatiebehoeften tussen patiënten en zorgverleners verschillen. Zaken die door patiënten met heup- en knieartrose belangrijk bevonden werden, kwamen niet altijd overeen met wat zorgverleners dachten dat patiënten belangrijk vonden.

(Bron: Pixabay)

Groepseducatie

Voor patiënten met reumatische aandoeningen is duidelijke en consistente informatie over hun behandelmogelijkheden essentieel. Hiermee kunnen ze actief meedenken en adequate beslissingen nemen over hun behandeling. In de praktijk kunnen verschillende voorlichtingsmethoden ingezet worden. Het gebruik en het effect ervan varieert echter. Gebleken is dat het geven van multidisciplinaire groepseducatie enthousiast wordt ontvangen en mogelijk resulteert in verminderd zorggebruik. Bovendien lijken patiënten met artrose hierdoor een verbeterde ziekteperceptie en meer kennis over hun ziekte te krijgen.

Voorkeur

Een vergelijkend onderzoek in het proefschrift laat zien dat een eHealth-applicatie om patiënten te helpen om zich voor te bereiden op hun consult met een orthopedisch chirurg veel gebruikt wordt. Echter, een dergelijke applicatie heeft geen invloed op de tevredenheid van de patiënt met het consult. Een interactief zelfmanagementboekje voor mensen met reumatoïde artritis wordt door slechts een deel van de patiënten gebruikt. Verschillende strategieën van verspreiding hebben hier geen invloed op. Patiënten zelf de mogelijkheid geven om te kiezen voor de voorlichtingsmethode(n) van hun voorkeur lijkt daarom een goede optie om informatie over te brengen en is een aanknopingspunt voor verder onderzoek.

Bron: Sint Maartenskliniek

Deel dit artikel